Categorieën

Altijd een CarXpert in de buurt!

Onafhankelijk onderhoudsbedrijf CarXpert Rouwenhorst in Holten verzorgt in de regio APK en onderhoud en/of specialistische reparaties voor alle merken personenauto’s. “Alle aangesloten CarXpert werkplaatsen staan voor eerlijk en deskundig vakmanschap. Naast algemeen onderhoud en reparaties aan de auto kunnen mensen bij ons ook terecht voor de APK Keuring”, geeft eigenaar Erwin Rouwenhorst aan.

APK-keuring

De APK-keuring is de uitgebreide controle van alle punten van de auto die belangrijk zijn om veilig te kunnen rijden. “Hierbij kan men onder andere denken aan, remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie etcetera. Ook worden het voertuigbewijs en het voertuigidentificatienummer gecontroleerd. Tenslotte wordt gekeken naar aspecten die voor het milieu belangrijk zijn, zoals de uitlaatgassen. Hiervoor wordt een roetmeting (bij dieselauto’s) of viergasmeting (bij benzineauto’s) gedaan. Voor de keuring ontvangen alle autobezitters een herinnering van het RDW.”

Erwin Rouwenhorst vervolgt: “De APK is en blijft natuurlijk een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijven dus belangrijk.”

Regelmatig onderhoud

Iedere auto heeft regelmatig onderhoud nodig. De benodigde regelmaat is door de fabrikant vastgelegd in onderhoudsvoorschriften en onderhoudsintervallen. Door betere fabricagetechnieken en betere materialen zijn de onderhoudsintervallen steeds langer geworden. “Vroeger was doorsmeren en olie verversen iedere 5.000 kilometer noodzakelijk”, aldus Erwin Rouwenhorst. “Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 kilometer of langer geen uitzondering meer. Doorsmeren hoeft zelfs helemaal niet meer, onderdelen worden tegenwoordig voor het leven gesmeerd.”

Vier soorten onderhoud

Er valt een onderscheid te maken in regulier onderhoud en vaste inspecties; tijd of kilometergebonden inspecties; slijtage reparaties en onvoorziene reparaties. Onder  vaste inspecties valt o.a. jaarlijks de motorolie en het filter vervangen, controle van belangrijke vloeistoffen of een jaarlijkse carrosseriecontrole. Tijd- of kilometergebonden inspectie is bijvoorbeeld een distributieriem die moet worden vervangen. Slijtage reparaties hebben betrekking op zaken als remblokken, remschijven of koppeling. Voorbeelden van onvoorziene reparaties zijn een lekke waterpomp of een defecte aandrijfas.