Categorieën

Avond over stamcelonderzoek een succes

HOLTEN – Woensdagavond was tijdens de derde bijeenkomst van Holten Science Prof. Dr Christine Mummery de gastspreekster. Zij is wereldbefaamd om haar werk op het gebied van stamcelonderzoek en stamceltechnologie. Op een inspirerende en bevlogen wijze werd uitgelegd, dat stamcellen en stamcellen niet hetzelfde zijn. Er zijn stamcellen, die alleen één type cel kunnen maken, de zogenaamde volwassen stamcellen. Als voorbeeld werd getoond, hoe huidstamcellen gebruikt worden om in het laboratorium huidweefsel te kweken, dat aansluitend “getransplanteerd” kon worden om beschadigde huid te vervangen. Naast deze stamcellen bestaan er de “embryonale”  pluripotente stamcellen.

Deze stamcellen kunnen nog tot elk gewenst weefsel worden opgekweekt. Sinds de ontdekking van Professor Yamanaka, kunnen tegenwoordig deze “pluripotente” stamcellen gewonnen worden uit gewone cellen. Zulke stamcellen kunnen gebruikt worden om “organs on a chip” te maken. Als voorbeeld liet professor Mummery zien, hoe een in het laboratorium gekweekte hartcel gekoppeld is aan een chip en hoe op die wijze de werking van een hartmedicijn getest kan worden. De inzet van dierproeven wordt dan vermeden. Professor Mummery waarschuwde voor het malafide “stamcel toerisme” , waarbij patiënten in allerlei buitenlandse klinieken peperdure stamceltherapiën worden aangeboden, die averechtse effect hebben, volwassen stamcellen wordt daarbij vaak onterecht de rol van pluripotente stamcellen toegedicht.

Aan het einde van haar bijdrage riep Professor Mummery de vele jeugdige toehoorders op na te denken over een loopbaan in de wetenschap, waarbij de boodschap duidelijk was, je kunt in de wetenschap prachtig werk verrichten ook als je geen wetenschapper bent. “Jammer was dat in een uitverkochte zaal een aantal mensen niet kwam opdagen, waardoor anderen die graag naar de lezing waren toegekomen, thuis bleven terwijl er toch plaatsen beschikbaar waren. De volgende bijeenkomst van Hollten Science is op woensdag 17 april, met een spectaculaire en interessante bijeenkomst met het Solar Team Twente, zij komen met hun solar auto naar Holten”, vertelt Obbe Meijer enthousiast namens de organisatie.