Categorieën

Belangrijke tips voor de warme en droge weken

HOLTEN – Het is al een paar weken warm en droog in Twente. Er is voldoende drinkwater beschikbaar om aan de vraag te voldoen. “Toch is het advies om het gebruik van drinkwater te beperken door bijvoorbeeld de tuin niet met drinkwater te besproeien. Zo voorkomen we drukverlies en ijzerdeeltjes in het water (bruin water)”, aldus de Veiligheidsregio. “Met dit warme is het natuurlijk heel verleidelijk om verkoeling te zoeken in lokale meertjes en plassen. Alleen zitten die met deze hitte vaak vol met ziekteverwekkers. De officieel aangewezen zwemplekken worden regelmatig onderzocht op verontreinigingen.

Een overzicht van deze locaties is te vinden op www.zwemwater.nl. Het is aan te raden om alleen hier te zwemmen, omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten wordt gehouden.” Door de droogte kan de bodem op dit moment niet snel water opnemen en is de vrije doorgang in de oppervlakte-afwatering essentieel. De afwatering wordt echter, na lange droogte, vaak geblokkeerd door bladeren, takken, afval, etcetera. “Wij vragen burgers, als er berichten komen dat er (veel) regen op komst is, hier acht op te slaan.

Laatste tip: Denk aan de natuur. Tijdens deze droogte is door de harde wind en hoge temperaturen de kans op natuurbranden zeer groot. Denk daarom na als je je in de natuur begeeft: gooi geen flesjes of peuken weg, zet je auto niet in het droge gras en steek geen kampvuren of barbecues aan.”
Meer informatie hierover vindt men op www.natuurbrandrisico.nl.