Categorieën

Holtenaren zwemmen ruim 5 kilometer in Balatonmeer

HOLTEN – De zwemverenigingen Twenhaarsveld uit Holten en Twickel uit Delden trainen in de winter samen in het binnenbad van Markelo. Tijdens deze wintertraining attendeerde  Coen Ligtenberg zijn collega zwemmers er op dat zijn broer Andries, die in Hongarije woont, hem verteld had dat jaarlijks een groot zwemevenement op het grootste binnenmeer van Europa, het Balatonmeer in Hongarije, georganiseerd wordt. Al snel  was een groep zwemmers enthousiast gemaakt om dit jaar op 30 juni deel  te nemen aan de 36e Lidl Balaton-overtocht in Hongarije. Er wordt gezwommen van de noordkust naar het zuiden en de zwemtocht eindigt in Baltonboglar na 5,2 kilometer.

In de wintermaanden wordt door een grote groep elke woensdagavond en zaterdagochtend getraind in het zwembad in Markelo. Deze trainingen zijn voor trialeten, trimzwemmers en oud zwemmers. Er wordt gesleuteld aan techniek, karakter, duur en uithoudingsvermogen. De groep startte in november 2017 met 5 zwemmers en uiteindelijk gaan ze met 12 zwemmers deelnemen. Het streven is dat iedereen de overkant haalt. Logisch. Vanaf januari is er fanatiek getraind door de groep. Onze begeleiders onder leiding van Sabine Reinaardus, zetten elke week een opbouwend programma neer wat ook elke keer getrouw werd afgewerkt.

Vanaf het moment dat er buiten getraind kon worden in zwembad het Twenhaarsveld (Holten) en zwembad de Mors (Delden) werden de trainingen daar voortgezet met zelfs verruiming van trainingstijden om de gestelde doelen in het door Sabine Reinaardus en haar hulptrainers opgestelde schema, te volbrengen. Zelfs in de ochtenden vanaf 07:00 uur werden in het zwembad extra meters gemaakt. Iedere zwemmer en zwemster heeft in de afgelopen maanden het beste uit zichzelf naar boven gehaald. Maar hopen dat sommigen niet te vroeg pieken.

Het gevoel in open water te zwemmen moet natuurlijk ook getraind worden, zo werd er regelmatig gereisd naar ’t Hambroek een natuurlijke waterplas in Borculo. Ook het voormalige openwater terrein van de Triatlon in Holten, de Schipbeek, werd benut, een perfecte zwemlocatie. Voor de zwemmers best een intensieve training, de bekende oriëntatiepunten zijn verdwenen (lijn, kant), waardoor al zigzaggend  toch al gauw onnodig meer dan 10% extra gezwommen wordt.

Al met al  lastige nieuwe trainingsmethodieken. Vanzelfsprekend was voor het optimale teamgevoel bijpassende kleding vereist. Hetty van “Feel well by Hetty”, de lingerie- en ondermodezaak voor de vrouw en man in Holten besloot de groep zwemmers te sponsoren met bijpassende T-shirts. Hetty heeft in haar assortiment naast lingerie ook een breed scala aan zwemkleding voor mannen en vrouwen.