Categorieën

Horecazaak op de Holterberg gaat voor duurzaam

HOLTEN – Woody’s Pancakes & Steaks stookt niet meer ‘ouderwets’ op gas. Het horecabedrijf op de Sallandse Heuvelrug stapt volledig over op elektrisch koken. Woody’s is hiermee het eerste horecabedrijf in Holten dat volledig duurzaam onderneemt.  Horecaondernemers Diny Goossen, Judith Prinsen, Regien Vincent en het team van restaurant Woody’s in Holten, koken niet langer meer ‘ouderwets’ op gas. Vanwege deze overstap wordt de keuken van het restaurant de komende weken gerenoveerd en ten dele verbouwd. De keuken wordt tevens uitgebreid met een houtskoolgrill met minimaal energieverbruik die de smaak van het vlees nog intenser maakt. “Nederland loopt wereldwijd behoorlijk achter. Koken op gas past niet meer in deze tijd”, zegt Regien Vincent.

,,We gaan met de tijdsgeest mee en streven er maximaal naar om zoveel mogelijk verspilling tegen te gaan en Co2 uitstoot te verminderen om zo bij te dragen aan een schonere planeet. Eind dit jaar volgt de plaatsing van zonnepanelen. Eerder zijn alle ramen vervangen voor een optimale geïsoleerde variant.” De beslissing om over te stappen naar volledig duurzaam ondernemen heeft tevens te maken met de ligging van het restaurant. “Wij vinden dat deze locatie op de Holterberg, aan de voet van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, het goede voorbeeld moet geven”, vindt Diny Goossen. ,,Onze bezoekers bestaan uit veel wandelaars en fietsers die van de natuur genieten en hun rust nemen in onze horecazaak. Ze recreëren in de natuur en het is dan wel erg vreemd om in de tijd dat duurzaamheid een speerpunt is, in deze groene omgeving op gas te blijven koken”.

Enkele weken geleden heeft Woody’s, in samenwerking met Duurzaam Holten en de Gevulde Waterkruik, een watertank geplaatst. Deze tank vangt regenwater op, ondermeer van het dak, en wordt in het voorjaar in werking gesteld. Dergelijke tanks worden door stichting de Gevulde Waterkruik, in verschillende landen wereldwijd geplaatst zodat dorpsbewoners beschikking hebben over schoon drinkwater. Een educatief initiatief dat helemaal past bij de huidige filosofie van het restaurant.  ,,Tevens hangen binnenkort in Woody’s de ‘Woody’s Planet Bags’. Mensen voelen zich vaak erg opgelaten om een zogenaamde ‘doggybag’ te vragen. Wij willen onze gasten stimuleren om de maaltijd die ze niet meer opkunnen mee naar huis te nemen. Ook dit is een manier om verspilling tegen te gaan”, aldus Judith Prinsen. Tijdens de 2 weken durende verbouwing van de keuken, maandag 7 januari tot en met  woensdag 23 januari, blijft het restaurant alleen in de weekenden open en organiseert Woody’s een Winter World Food Truck Festival op het terras.