Categorieën

Joop Heusinkveld Keunedarper van het jaar

Foto Freddie Paalman

HOLTEN – Joop Heusinkveld heeft de titel Keunedarper van het jaar gekregen. De Holtenaar werd zaterdag door Prins Hens van Kalverderk en Adjudant Zum Wolthaus gehuldigd in zaal de Poppe in Markelo. Enorm trots en blij, reageerde Heusinkveld, die vorig jaar noodgedwongen zijn boekhandel moest sluiten. Het was nog even de vraag of Joop Heusinkveld ja zou zeggen om de titel Keunedarper van het jaar te willen dragen. Wie Heusinkveld kent, weet dat hij niet zomaar ergens instapt.

“Toen de zaak net dicht was en ik thuis zat, kreeg ik een mailtje van Remi de la Haye. Of we konden afspreken. Ik dacht nog, misschien heeft hij een baan voor me. Maar het werd een beetje vreemd toen hij zei dat het in het geheim buiten Holten moest. Van een nieuwe baan was geen sprake. Nee, de Fienpreuvers hadden unaniem besloten mij als Keunedarper van het jaar te benoemen. Jahaaa, en dan zie je ze denken: Doet ie dat wel?”, vertelde Heusinkveld in zijn toespraak aan het publiek. “Maar ik ben te trots en er te blij mee om dit af te houden. Ik voel me vereerd.”

Het was dan ook geen wonder dat hij al zwaaiend, uitbundig met de muziek meezingend en onder daverend applaus de zaal in de Poppe betrad. “De titel Keunedarper van het jaar krijg je als Holtenaar niet zomaar toebedeeld. Door buitengewoon verdienstelijk te zijn geweest, of nog bent, kan het zomaar gebeuren dat carnavalsvereniging de Fienpreuvers je op het oog heeft, je benadert en je twee maanden geheimhouding oplegt. Zo ook bij Joop Heusinkveld”, vertelt een woordvoerder namens de Fienpreuvers.

President van de vereniging, Michel de Regent, omschreef het in zijn aankondiging meer dan treffend: “Iedereen kent zijn motto: Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. En de uitspraak: Alles wat ik vind, dat moet ik naar de politie brengen. Met veel liefde voor zijn vak was hij 24 jaar lang het gezicht van Holten. Buitengewoon verdienstelijk, dat is deze man, die zich een jaar lang Keunedarper van het jaar mag noemen, zeker.” Dat Heusinkveld de titel krijgt is meer dan dik verdiend vinden alle aanwezigen. Net als Prins Hens van Kalverderk die de oorkonde, bloemen en de speciale medaille overhandigde. “Als brugklasser kocht ik mijn eerste geo-driehoeken en passers bij Joop in de winkel. Waar altijd een vrome geur hing. En Joop midden achterin de winkel zitten, over zijn leesbril heen meekijkend. Hij was er altijd.”