Categorieën

Nog plaatsen vrij voor uniek orgel benefiet diner

Vrijdag 29 september kookt sterrenchef Erik de Mönnink in Dorpskerk

HOLTEN – De actie voor de restauratie van het Naber-orgel gaat richting haar apotheose. In het weekend van 29 en 30 september zijn er twee grote evenementen in de Dorpskerk. Een korenavond op zaterdag 30 september met medwerking van Holtense koren en op vrijdag 29 september een uniek benefiet diner met Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter. Sterrenchef De Mönnink heeft een speciaal viergangen diner samengesteld waarvan gasten kunnen genieten met orgelklanken op de achtergrond van organist Jan van Dijk. Voor dit diner in deze prachtige setting zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar.

Een ton Naber-orgel

Dus geïnteresseerde gasten moeten er snel bij zijn, want het diner is een eenmalig event waarbij ‘vol is vol’ geldt. Kosten voor het diner zijn 150 euro per persoon, dit is inclusief speciaal geselecteerde wijnen door Erik de Mönnink. Meer dan de helft van dit bedrag komt ten goede van de restauratie van het Naber-orgel van de Dorpskerk. Er is inmiddels al ruim 75.000 euro binnengehaald dankzij gulle giften van Holtense bedrijven en particulieren. “Een prachtig bedrag, maar we gaan voor een ton, dus er moet nog een aardig bedrag bij komen”, vertelt Johan Veneklaas-Slots namens het campagneteam. Een plek reserveren voor het diner kan via naberorgel@gmail.com.

 

Orgel in slechte staat

Het Naber-orgel werd in 1855 gebouwd door de bekende orgelmaker Naber uit Deventer. Het laatste grote onderhoud is ruim 30 jaar geleden uitgevoerd. Om ook de volgende generaties te laten genieten van dit historische orgel in een bijzondere kerk is er een extern onderzoek gestart naar de kwaliteit van het orgel. “Conclusie van het rapport is ernstig achterstallig groot onderhoud. Om het orgel weer in goede staat te krijgen en de klank en bespeelbaarheid te verbeteren is een restauratie echt nodig”, vertelt Veneklaas-Slots. “Deze restauratie kost in totaal 200.000 euro, waarvan wij zelf als kerk het doel hebben de eerste 100.000 euro bij te dragen. Dit mede dankzij inkomsten uit onze jaarlijkse veiling en boekenmarkt. Maar die tweede ton willen we door middel van giften en activiteiten ophalen bij betrokken Holtenaren.”

Campagneteam

Om dit doel te bereiken is er een team samengesteld bestaande uit Veneklaas Slots, Dik Wolters (beide namens de kerk), Hendri Markvoort, Tetske Rouweler en Laurens Jan Stam. “Wij denken als kerk dat we het breder moeten trekken dan onze leden en dus hebben we ook een team geformeerd waarin ook mensen zitten die geen kerkelijke verbondenheid hebben met de kerk (maar wel met het dorp).  Mensen met een groot netwerk en kwaliteiten op organisatorisch en media gebied waar wij graag gebruik van kunnen maken”, legt Veneklaas-Slots uit.