Categorieën

Paasvuur Espelo op Nationale

Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

ESPELO – De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is één van de maatregelen die Nederland treft om het immaterieel erfgoed te borgen. Erfgoed wordt in Nederland getoetst door een onafhankelijke commissie.

De procedure is gebaseerd op de UNESCO Conventie ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, waarbij de beoefenaars van tradities een centrale rol spelen. De Nederlandse regering ondertekende dit verdrag in 2012 en wees het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland aan om de uitvoering van dit verdrag te coördineren.

Daarbij hoort ook de samenstelling van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, waar Paasvuur Espelo nu dus op geplaatst is. Al 50 jaar strijdt Espelo om de titel grootste paasvuur van Holten. De winnaar van deze competitie bouwt officieus ook het grootste paasvuur van Nederland. Ieder jaar wordt er een half jaar gewerkt aan het paasvuur. Het hout wordt grotendeels zelf verzameld en het paasvuur wordt met de hand gestapeld. Paasvuur Espelo is het bekendste paasvuur van Nederland.

Dit paasvuur heeft dan ook door de jaren heen al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Jaarlijks wordt er in Espelo één van de grootste paasvuren van Nederland gebouwd. Dit paasvuur trekt dan ook ieder jaar duizenden bezoekers, vanuit heel het land. Bovendien heeft het paasvuur een vermelding in het “Guinness Book of Records”, in 2012 werd het grootste paasvuur ter wereld gebouwd. De bouwers maakten toen een paasvuur met een hoogte van maar liefst 45,98 meter. Hiermee werd het 25 jaar oude wereldrecord van 27,87 meter ruimschoots overtroffen.