Categorieën

Veiling en boekenmarkt Holten in het zonnetje

HOLTEN – De 21e veiling, boeken- rommel- en kledingmarkt afgelopen zaterdag was letterlijk en figuurlijk een zonnige dag. Ook dit jaar werd weer een netto-opbrengst gerealiseerd boven de € 20.000, namelijk € 20.500,-. “Dit is een fractie minder dan vorig jaar, maar wat was het een  fijne dag! De zon scheen al vroeg.  De 70 vrijwilligers hadden er zin in en waren trots op de vele complimenten van kopers”, aldus een woordvoerder namens de Geldwervingscommissie Dorpskerk. De opkomst draagt bij aan het doel van dit jaar: ”De (oudere) jongeren hebben de toekomst”.

“Vrijdag wisten wij al dat het twee zonnige dagen zouden worden. Dat betekent veel uitstallen buiten de tent. Toch nog een helse klus want de aanvoer was dit jaar boven alle verwachting. Op zaterdag werd de rommelmarkt door de koopjesjagers al geopend rond 7.00 uur, nog helemaal in het donker.”

Richting 9.00 uur  verzamelden zich al tientallen mensen voor de ingang van de boekenmarkt. “Ondanks onze digitale samenleving, is er nog steeds een enorme belangstelling voor het geschreven woord. De kracht van de boekenmarkt is dan ook de keurig gesorteerde boeken op soort en auteur. De enthousiaste boekenkopers waren goed voor  € 7000,– opbrengst!  Holten staat al enkele jaren op de agenda van iedere handelaar en dat zegt veel over de kwaliteit van de boekenmarkt.”

De rommelmarkt was dit jaar keurig gesorteerd. Binnen de kleine artikelen, buiten de meubelen, peren uit de polder, potten en de gedroogde mest van Veltkamp. Rond 10.30 uur stroomden de tenten vol. Met een combinatie van oliebollenverkoop, zon en een broodje hamburger konden bezoekers het lang volhouden. De veiling trok zoals altijd wel bijzondere aandacht.  Een ruime sortering met dit jaar wel een zeer goede kwaliteit gaf veel kooplustigen. Veilingmeester, de heer Johan Kruit, had vanaf het begin de snelheid er goed in.  “Bijzonder dat elk jaar zoveel mooie artikelen worden ingeleverd. Uiteindelijk ging alles onder de hamer. Een heerlijk veilingmiddagje”, vertelt de woordvoerder.

Ook was er een aparte glas en elektro ruimte ingericht. Voor € 0,10 – € 0,20 trof  men de mooiste kopjes, bestek en glaswerk aan. Alles keurig vooraf schoongemaakt en gepoetst. Steeds meer belangstelling is er voor de kledingmarkt. Keurig gesorteerd , geschikt voor  jong en oud . Winterkleding, handdoeken, gordijnstofjes gingen vlot van de hand. En natuurlijk de handgemaakte kaartjes gingen grif van de hand. In  Irene werden nog diverse spelletjes, zoals  sjoelen,  ballon prikken en enveloppe trekken, door enkele koren georganiseerd.

Tientallen kilometers werden door 70 vrijwilligers afgelegd om alle 6000 loten te verkopen. Naast de loterij, veiling en boekenmarkt hebben de Hervormde vrouwengroepen  er ook voor gezorgd dat er 3500 oliebollen en 220 broodjes hamburger  werden verkocht. De schitterende bloemenparade (veiling, prijzen) werd verzorgd door de werkgroep Liturgisch bloemschikken. Veel bedrijven en verenigingen boden hiervoor kosteloos hun diensten aan. Met meer dan 70 vrijwilligers en een organisatiecommissie van 10 personen lukte  het dus ook dit jaar weer een dag te organiseren waar voor ieder wat wils was. “Het werk van de  vrijwilligers werd de gehele dag ruim beloond.

De ongedwongenheid onder de kopers, de rust onder de vrijwilligers maakte dat de dag in een zeer ontspannen sfeer verliep. De dag werd afgesloten met een stamppotbuffet voor bijna 60 personen. “De organisatie wil de inbrengers, de kopers en de vrijwilligers die hebben bijgedragen tot dit schitterend eindresultaat  heel hartelijk danken voor deze bijzonder geslaagde dag.”