Categorieën

Vrouwendag bij Paasvuur Espelo

ESPELO – Na het succes van vorig jaar zal aankomende zaterdag van editie 2018 zal de Paasvuur Espelo Vrouwendag plaatsvinden. Om 12.30 uur zullen de dames verzamelen bij het paasvuur. Vanaf hier hopen we weer in net zo’n grote getale als vorig jaar richting de Holterberg te vertrekken om daar flink wat hout te verzamelen. Verwachting is dat we rond 17.30 uur weer zullen terugkeren waarna alle vrijwilligers op een heerlijk buffet worden getrakteerd. Voor deze dag hebben zich inmiddels 50 dames aangemeld en we hopen dat dit aantal nog op zal lopen.

Met nog  anderhalve een maand te gaan voor Pasen worden alle zeilen bij gezet in Espelo om nog zo veel mogelijk hout te verzamelen. Een groot deel van dit hout wordt door de paasvuurbouwers zelf opgehaald, dit hout komt vaak van de Holterberg. Paasvuur Espelo heeft een samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze organisaties hebben een ontheffing gegeven om met wagens de heide te betreden en alle jonge aangroei van naaldhout van de heide weg te halen.

Vroeger werd dat gedaan door boeren, die de heide afgroeven voor plaggen voor hun schapen, maar dat wordt sinds de jaren vijftig niet meer gedaan. Om te voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen, halen wij de jonge aanwas nu weg. Zo blijft de heide in stand en daarmee de bedreigde populatie korhoenders die daar nog voorkomen.

Het paasvuur heeft naast een sociaal-culturele dus ook nog een ecologische functie. Ieder jaar is het weer een strijd tussen Espelo en de omliggende buurten om zo veel mogelijk hout te verzamelen. Om voor Pasen nog zoveel mogelijk hout te verzamelen heeft Espelo daarom weer de hulp ingeroepen van zijn vrouwelijke inwoners. Dit jaar zal het paasvuur op een andere locatie gehouden worden dan in de afgelopen jaar. Namelijk Bijvanksweg 1 in Holten. Het Paasvuur wordt 1e paasdag om 20.00 uur ontstoken.