Categorieën

Weekend Weersverwachting

Op vrijdag komen er wat buien voor. Dan namelijk trekt het in betekenis afnemende (opvullende) lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa naar het noordwesten. Rond het systeem circuleert enigszins onstabiele lucht. Daardoor kan er soms wat regen of een bui vallen. De temperatuur gaat op vrijdag enkele graden zakken. In een meer zuidelijke stroming, tussen een hoogterug boven het Europese vasteland en een nieuwe laag bij Ierland, zijn op zondag maxima boven 20.0 graden mogelijk. Vrijdag is een lagedrukgebied bepalend voor het weerbeeld in Nederland. De exacte positie kan nog wat veranderen, maar zoals het er nu uitziet wordt het vooral in het oosten van het land kans op een buiige dag. Dit zien we ook terug in de maximumtemperatuur.

Het wordt ongeveer 16.0 a 17.0 graden bij een matige zuidwesten wind en nu en dan zon. Zaterdag is er nog kans op een enkele bui. Verder is er veel ruimte voor de zon en wordt het aangenaam warm. De maxima komen uit op 19.0 a 20.0 graden. Normaal ligt de middagtemperatuur half april rond 13.0 graden. De wind is matig en komt opnieuw uit het zuidwesten. Zondag wordt het nog wat warmer met 21.0 a 22.0 graden. Het is overwegend zonnig en het blijft overal droog. De matige wind komt dan uit het zuidoosten. Volgende week ontstaat boven het midden van de Atlantische Oceaan een omvangrijke en voor de tijd van het jaar ongewoon diepe depressie.

De druk in de kern loopt terug tot rond 950 hPa. Door advectie van warmte aan de oostzijde van het laag vormt zich boven West-Europa een hoogterug. In het grondpatroon krijgt een Scandinavisch hoog nieuw elan. Voor onze streken betekent deze ontwikkeling een overgang naar overwegend droog, vaak zonnig en voor de tijd van het jaar uitgesproken warm weer met vanaf woensdag maxima ruim boven 20.0 graden. Fijn weekend.
Weerman, Freddie Paalman