Categorieën

Weekend Weersverwachting

Vrijdag en in het weekend is het ook volgende week in grote lijnen zomers in ons land. Over het algemeen is het namelijk zonnig en droog met in het binnenland middagtemperaturen rond of boven 25 graden. Met name vanaf zondag pakt het kwik gemakkelijk door naar waarden boven 25 graden. Het zomerse weer hangt samen met een via de Britse Eilanden tot boven Scandinavië reikende uitloper van een Atlantisch hoog. De as van de hogedrukzone bevindt zich in het weekeinde min of meer boven Nederland. In de bovenlucht lijkt boven Scandinavië een blokkade te ontstaan.

De blokkade gedijt door warmte advectie uitgaande van een IJslands laag waarin tijdens het weekeinde de restanten van de orkaan Chris zijn opgenomen. Vrijdag begint de dag met zon. In de middag ontstaan een paar vriendelijke stapelwolken, maar het blijft droog. Bij een matige noorden- tot noordwestenwind wordt het circa 25.0 graden. Zaterdag is het heerlijk weer om de fiets te pakken en evenementen te bezoeken. Flinke zonnige perioden en enkele stapelwolken wisselen elkaar af.

Er waait een zwakke noordenwind en het wordt 26.0 graden. Zondag waait er een zwakke oostenwind, daardoor wordt het nog wat warmer met 28.0 a 29.0 graden als middagtemperatuur. Het is zonnig, maar er kunnen ook enkele stapelwolken ontstaan. Na het weekend blijft het volop zomer met flink wat zon. In de loop van de week krijgen we te maken met wat meer bewolking. Een wisselvallige periode zit er niet in, waardoor het neerslagtekort nog veel groter wordt dan nu al het geval is. Het blijft daarbij opvallend warm met maxima van 26-28 graden in het binnenland. Echt nat zomerweer zit voorlopig niet in de weermodellen. Fijn weekend.

Weerman, Freddie Paalman