Categorieën

Weekend Weersverwachting

Tijdens het weekeinde stuurt een lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden (markant hoogtelaag) een koufront op ons af. De passage van het front gaat zaterdag gepaard met waarschijnlijk enige regen of buien. Ook neemt in het weekeinde neemt de hitte af. Dan geen tropische, maar nog wel zomerse maxima tussen 26 en 29 graden. Zondag blijft het op de meeste droog en zijn er perioden met zon. De temperatuur komt op circa 25-26 graden en de wind waait uit het zuidwesten. Vrijdag wordt het bloedheet, het wordt dan rond de 37.0 graden. De wind is matig en waait uit het oosten tot zuidoosten. Het weerbeeld bestaat uit veel zon en slechts lokaal een stapelwolkje in de middag. Zaterdag staan buien op het programma.

Daarbij kan het ook onweren. De buien verdrijven de extreme hitte, maar met 27.0 graden is het op de meeste plaatsen wel zomers warm. Het is ook nog ruim warmer dan de normale middagtemperatuur voor deze tijd van het jaar. Die ligt namelijk tussen 21 en 25 graden. In de loop van de middag en avond neemt vanuit het westen de buiigheid af en komt er meer ruimte voor de zon. De wind is matig, aan zee vrij krachtig, en waait uit het zuidwesten tot westen. Zondag wordt een vrij zonnige zomerdag. Het wordt circa 27.0 graden bij een matige zuidwestenwind.

Onder invloed van het zich herpakkende (hoogte)laag ter hoogte van IJsland kan er maandag en dinsdag een enkele bui vallen maar dat is nog niet zeker zo het zich nu laat aanzien. Ondertussen blijft het aanhoudend zomers warm met maxima boven 26 graden. Later in de week breidt zich vanaf het Iberisch schiereiland een nieuwe hoogterug naar het noordoosten uit. Op de lange termijn is een overgang naar minder warm vooralsnog niet aan de orde. Fijn weekend.

Weerman, Freddie Paalman