Categorieën

Weekend Weersverwachting

Ruim baan voor de oostenwind. In ons land is het vanaf het weekeinde gedaan met de dubbele cijfers. Vanaf het weekeinde vrij koud novemberweer. De middagtemperaturen komen niet meer boven 10 graden uit. Een hogedrukgebied boven Midden-Europa, dat vrij snel wordt ingelijfd door een Russisch hoog, krijgt tijdens het weekeinde een Scandinavische opvolger. Daar wordt een krachtige blokkade in de steigers gezet. Zondag loopt het weerglas in het centrum op naar circa 1045 hPa. Aan de zuidflank van de atmosferische krachtpatser wordt met een aantrekkende oostelijke stroming koude, continentale lucht naar ons land getransporteerd. Op vrijdag wordt het, vanwege een grotere kans op mist en/of lage bewolking, mogelijk niet veel warmer dan circa 8 tot 9 graden. Alleen als de zon goed mee doet kan het nog rond de 10.0 graden worden.

De wind is matig en komt uit het zuidoosten. Zaterdag overdag is het met veel zonneschijn en enkele wolken nog 8 graden. Wel staat er een matige oostenwind die het voor het gevoel kouder maakt. In de nacht naar zondag en in de ochtend vriest het licht met -1.0 graden. Zondag wordt het 5-6 graden en verloopt de dag waarschijnlijk met enkele wolkenvelden. Maar er zijn ook perioden met zon. De matige noordoostenwind voert koude lucht aan, het lijkt dus kouder dan het is. Begin volgende week is het nauwelijks warmer dan 3 tot 5 graden en vooral later in de week is er in de nacht en ochtend kans op lichte vorst. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur in de middag rond het vriespunt en in de ochtend daar ruim onder.

Een interessant fenomeen is de verkilling van de bovenkamer onder invloed van een ‘koudebel’ die maandag via de Baltische staten en Polen naar Frankrijk verplaatst. Dat zou in vooral de hogere delen van ons land wellicht tot wat sneeuw kunnen leiden. Voor de rest is het droog met geregeld zonneschijn, maar ook wolkenvelden. Al met al in ieder geval een winters ogend scenario op de weerkaart en dat is wel even wennen voor liefhebbers van lage temperaturen. Die lijken de laatste tijd massaal te zijn afgehaakt! Goed weekend.
Weerman, Freddie Paalma