Categorieën

Weekend Weersverwachting

Licht wisselvallig en iets te koud. Van vrijdag tot en met zondag wordt het weerbeeld bepaald door een nieuwe, omvangrijke en complexe depressie. Het systeem verplaatst zich eerst via Biskaje naar Frankrijk en koerst in de loop van het weekeinde via Duitsland naar Polen en de Oostzee. Voor ons land heeft het systeem (kerndruk vrijdagmiddag 978 hPa boven Biskaje) kans op wisselvallig weer. De neerslag als die valt heeft soms misschien een winters karakter. Zaterdag is het in een noordelijke stroming slechts 2 tot 3 graden. Vrijdag is er vrij veel bewolking, wel is het overwegend droog.

De maximumtemperatuur komt uit op 3 graden. De zon zullen we waarschijnlijk niet te zien krijgen. Er waait een matige noordoostenwind. In de nacht naar zaterdag is het bewolkt. De minima varieert rond de – 2.0 graden in de weerhut. Zaterdag is het grijs en is er kans op wat natte sneeuw. Het kwik stijgt naar 2-3 graden. Opnieuw is het geheel bewolkt, zodat het een zonloze dag wordt. De matige wind komt dan uit het noorden. In de nacht naar zondag toe, zo het zich laat aanzien komt het niet tot vorst. Want de minimumtemperatuur daalt tot ongeveer 0.0 graden. Aan de grond zo het nog wel tot wat grondvorst kunnen komen. Zondag draait de wind naar het noordwesten.

Daarmee kunnen enkele winterse buien vanaf de Noordzee over ons land bereiken. Er zijn veel wolkenvelden die overdrijven, met kans op af en toe zon. De maxima komt uit op 5.0 graden. Na het weekend neemt de kans op neerslag af en daarmee is het winterse en sneeuwrijke weer voorbij. Er is vrij veel bewolking en met maxima van 4-5 graden komt de temperatuur op vrij normale waarden uit. Medio volgende week lijkt de operationele uitvoer van het ECMWF aan te sturen op een verzachting onder invloed van een waarschijnlijk meer zuidwestelijke stroming en daarmee is het winterweer voorlopig even weer voorbij, als die ook echt gebeurt. Prettig en goed weekend.

Weerman, Freddie Paalman