Categorieën

Weekend Weersverwachting

Koud, maar na het weekeinde weer duidelijk hogere temperaturen. Op vrijdag en zaterdag pronkt een krachtig luchtdrukmaximum boven Noord-Europa. Het weerglas loopt in het hogedrukcentrum op naar circa 1035 hPa. Over onze omgeving trekt op hoogte een koudebel (500 hPa -33º). Daardoor kunnen er misschien enkele buitjes vallen. Er zijn echter ook perioden met zon. Met maximaal 7 tot 8 graden is zaterdag de koudste dag (normaal voor medio april is 13-14 graden) In de nachten neemt de kans op vorst aan de grond toe: ook op standaard waarnemingshoogte is er kans op plaatselijk lichte vorst.

Op zondag stijgt de temperatuur weer. Vrijdag ontstaan na een vrij zonnige start van de dag stapelwolken. Deze kunnen lokaal uitgroeien tot een lichte bui. Daarbij is kans op hagel. Met 8-9 graden is het fris voor de tijd van het jaar. Normaal komt de middagtemperatuur uit op 13-14 graden. Vanwege de matige noordoostenwind is het voor het gevoel een paar graden kouder. Zaterdag is de koudste dag van de week met middagtemperaturen van slechts 6-7 graden. Zon en flinke stapelwolken wisselen elkaar af. Het hele land maakt kans op een winterse bui. Daarbij kan hagel en in een intensere bui ook natte sneeuw voorkomen. Tijdens buien daalt de temperatuur naar een graad of 4. Er staat een matige noorden- tot noordoostenwind en daardoor ligt de gevoelstemperatuur in een bui maar net boven het vriespunt.

Zondag is het prima lenteweer. Het blijft op de meeste plaatsen droog en er is een mix van zon en stapelwolken. Met 10-11 graden is het een paar graden zachter dan de voorgaande dagen. Ook staat er minder wind. De oostenwind is zwak tot matig. Het is dan ook ideaal weer voor een stevige wandeling, of om een fiets tocht te maken. Volgende week gaat het crescendo richting waarden boven 15 graden vanaf dinsdag. Het blijft droog en overwegend zonnig, er trekken enkele wolkenvelden over het land. De wind zoekt de zuidoosthoek op en wordt geleidelijk steeds warmere lucht naar ons land gevoerd. Op de weerkaart blijft het Scandinavisch hogedrukgebied prominent aanwezig. Goed weekend.

Weerman, Freddie Paalman