Categorieën

Weekend Weersverwachting

Vanaf zondag droger en zonniger

Vrijdag is het met 13 tot 14 graden opnieuw koel, er valt misschien nog een enkele bui. Op zaterdag manifesteert zich, ten zuiden van ons land, een actieve randstoring. Waarschijnlijk bereikt het regengebied ons niet en blijft het meer zuidelijke van ons land. Vanaf zondag (Moederdag) voltrekt zich een overgang naar droog weer met meer zon. Wel blijft het eerst nog koel met maxima tot 13-14 graden. Vanaf dinsdag komt de nieuwe run van het ECMWF met waarden tot 16-17 graden.

De weersverbetering hangt samen met een bijzonder sterk luchtdrukmaximum boven het Noordzeegebied. De operationele uitvoer van het ECMWF komt voor 13-14 mei met drukwaarden tot ruim 1040 hPa. Zo’n hoge ‘luchtdrukking’ werd in mei alleen bereikt in 1943. Vrijdag start de dag bewolkt met kans op een enkele bui of buien. In het noordwesten wordt het al snel droog met ruimte voor de zon en in de middag breidt het droge weer zuidoostwaarts uit. Het wordt circa 13.0 graden. De wind is matig en draait van zuidwest naar noordwest. Zaterdag is het behoorlijk koud voor de tijd van het jaar met maxima van rond de 12.0 graden.

De matige tot vrij krachtige noord(west)en wind maakt het voor het gevoel nog wat kouder. Het weerbeeld bestaat uit regelmatig zon, veel wolken en kans op enkele buien. De wind is matig uit het noordwesten tot noorden. Zondag belooft op de meeste plaatsen een droge dag te worden, de neerslagkansen nemen dan af. Er is een mix van stapelwolken en regelmatig zon, er waait een matige koude noordenwind. Het wordt maximaal 12.0 a 13.0 graden. Het blijft enkele graden te koud voor de tijd van het jaar.

Volgende week is het overwegend droog. De wind waait uit de frisse noordhoek, maar de zon maakt op de meeste dagen waarschijnlijk veel goed. De maximumtemperaturen liggen halverwege de week tussen 16 en 17 graden. De nachten verlopen eerst nog koud met landinwaarts minima 3.0 a 4.0 boven het vriespunt. Goed weekend.

Weerman, Freddie Paalman