Categorieën

Wielervereniging Holten viert 40-jarig jubileum

HOLTEN – Afgelopen week vierde de Wielervereniging Holten haar 40-jarig jubileum. Sedert de oprichting van de club in 1978 is er veel veranderd qua kleding en techniek aan de fiets. Het ledenaantal is in de loop der jaren gestaag toegenomen tot de huidige 330. De jeugdafdeling is met 80 leden goed vertegenwoordigd.

Aan het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw waren er veel Nederlandse wielersuccessen met mannen als Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann en Jan Raas. In die periode schoten de fietsverenigingen als paddenstoelen uit de grond. Zo in 1978 ook in Holten. Fietsenwinkel Aanstoot aan de Larenseweg en OAD-reizen, beiden niet meer aanwezig in Holten, staken de eerste leden van de club in een mooi oranje fietstsshirt. Deze kleding veranderde in de loop der jaren van wollen shirts in aerodynamische met ritssluiting.

De fietsen waren aan nog veel meer veranderingen onderhevig. Van zware stalen frames naar lichtgewicht frames van aluminium en carbon. Van buiscommandeur naar schakelen aan het stuur. Van 1 voorblad naar een triple. Van 5 achtertandwielen naar 11 stuks. Van toeclips met riempjes naar SPD met klikpedalen. Van een standaardfiets naar een fiets op maat gemaakt. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw, vooral toen Hennie Stamsnijder in 1981 het wereldkampioenschap behaalde, deed het veldrijden bij de Wielervereniging Holten zijn intrede. Werd er voordien alleen ’s zomers in clubverband gefietst, met de intrede van het veldrijden trok men er ook in de winterperiode samen op uit.

Om meer leden hiervoor te enthousiasmeren werd er destijds door de vereniging een film gemaakt genaamd ‘Winterjeuk’. Het duurde tot 1987 eer de club haar eerste veldtoertocht organiseerde, de toertocht genaamd ‘Beemd- en Bergtoer’ telde welgeteld 166 deelnemers. Later zou de tocht uitgroeien tot een landelijk bekende veldtoertocht met in de hoogtijdagen bijna 2000 fietsers aan de start. Werd er in de beginperiode nog blootshoofd gefietst, inmiddels is het dragen van een deugdelijke helm verplicht. Ook hier heeft de techniek niet stil gestaan en is het mogelijk om goed geventileerde superhelm te dragen. De voortgaande digitalisering vind je ook terug bij de Wielervereniging Holten.

Veel fietsroutes staan in plaats van op een routekaart nu op gps. De informatievoorziening gaat nu middels email, website en de sociale media netwerken facebook en twitter. Afgelopen week hebben de leden van de Wielervereniging Holten het 40-jarig jubileum gevierd met een ‘Expeditie Robinson’ voor de jeugdleden en een fietstocht met aansluitend een barbecue voor de senioren. De club vervolgt haar programma met de organisatie van een veldtoertocht op zondag 16 september en natuurlijk de reguliere trainingen op de dinsdag- en donderdagavond voor de senioren en woensdagavond voor de jeugd.