Categorieën

Brook Duo Kerkentour in Dorpskerk op 11 december

HOLTEN – ‘t K’oole testament is de vijfde winterse vertelling, voor de Brook duo kerkentour, geschreven door streekromanschrijver Gert-Jan Oplaat. Het succes van de kerkentour is ongekend gebleken en smaakt naar meer. Ruim 25000 bezoekers zagen de vorige vier vertellingen in verschillende kerken in de regio. Het eerste verhaal Mirrewinter is verfilmd en trok 15.000 bezoekers. Een tweede film is in de maak. ‘t K’oole testament” is het nieuwe verhaal en wordt ondersteund met dialectliedjes, gedichtjes, lichtshow, beelden en afsluitend het “Stille nacht”.

Het verhaal gaat over een zoon van garagehouder Zilverdam, Tonnie, heeft grootse plannen. Amerikaanse auto’s zijn de toekomst. Zijn bravoure botst met de bescheiden en verstandige karakters van zijn ouders. Maar Tonnie zet door en komt in financiële problemen. Zijn omhooggevallen vriendin, boerendochter Catherina Daalder, moet hem uit de brand helpen. Zij moet haar Ouders, Jehan en Geesje Daalder, die een eenvoudige boerderij in het Brook hebben, bewegen om hen geld te lenen voor de wilde plannen van Tonnie. Als zij dit weigeren beramen Tonnie en Catherina een heel gemeen plan om hun ouders geld afhandig te maken. Catherina is tevens ook ontzettend bang en jaloers dat haar aangenomen stiefbroer Hilbert, die met Maartje, de dochter van de “smoddelige weul’nvanger” (mollenvanger) verkering heeft de boerderij zal erven. De jaloezie en afgunst haalt in Catherina en Tonnie het slechtste naar boven en zij voeren hun gemene plan door en er wordt “gerommeld” met het testament………. Maar……..Catherina’s zus Stella en haar grote liefde, dominee Henri Klein Nijhof, steken hier samen met de licht verstandelijk gehandicapte Oom Rijk, een stokje voor…. Wordt het een oud of koud testament?

De voorstelling op woensdag 11 december start om 20.00 uur, maar de deuren gaan al open vanaf 19.00 uur. Na afloop is er natuurlijk weer onze heerlijke gluhwijn op het plein. Kaarten zijn verkrijgbaar a € 10,– bij Primera Dorpstraat 21 Holten (oude pand Heusinkveld). Er zijn 400 kaarten beschikbaar, maar op is op. “We hopen u te mogen ontmoeten op deze bijzondere avond”, aldus het College van Kerkrentmeesters.