Categorieën

CDA voor windmolens, maar dan mét vergoedingen voor omwonenden

HOLTEN – De gemeenteraad van Rijssen-Holten heeft zich in 2020 uitgesproken vóór een ambitieus programma tot vermindering van de CO2 uitstoot met 41 procent. Onderdeel ervan is het realiseren van 10 windturbines in de gemeente. “Als CDA hebben we deze ambitie gesteund, omdat wij de klimaatschade niet willen doorschuiven aan onze kinderen en de generaties daarna. In dagblad Tubantia van 4 februari  werd schamper gedaan over vergoedingen voor omwonenden als ze meedoen met het plaatsen van windmolens in de buurt.

Wat het CDA Rijssen-Holten betreft worden dit terechte vergoedingen voor de nadelige effecten voor omwonenden van de windmolens, zoals de slagschaduw, geluid en het uitzicht op de molens. Als omwonenden mede-eigenaar zijn en vergoedingen krijgen voor die effecten dan zal het eerder lukken om de windmolens te plaatsen”, aldus Rinder Ekhart, Gemeenteraadslid voor het CDA Rijssen-Holten. Nadat de gemeenteraad haar steun heeft gegeven aan het plan, zijn twee wethouders aan de slag gegaan. Zij kiezen wat het CDA betreft de juiste aanpak.

“Die bestaat o.a. uit minimaal 50% eigenaarschap van de lokale bevolking. Via een coöperatie, want dan kan iedereen profiteren, ook inwoners met een kleine portemonnee. Daarnaast afroming van een deel van de winst van de windturbines voor maatschappelijke doelen. Te denken valt aan het plaatsen van zonnepanelen op daken van een buurthuis of extra investeringen om het buitengebied te verfraaien. Tenslotte moeten vergoedingen niet alleen terechtkomen bij de grondeigenaar van het kleine stukje grond waarop de windturbine komt te staan, maar bij een brede groep omwonenden en grondeigenaren”, zo vindt het CDA volgens Ekhart.

“Het CDA Rijssen-Holten heeft vorig jaar nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het betrekken van de inwoners (en natuurlijk vooral die in het buitengebied) bij het zoeken naar locaties voor windmolens. Zo kan worden voorkomen dat kapitaalkrachtige (buitenlandse) projectontwikkelaars er met de buit vandoor gaan en de omwonenden met de spreekwoordelijke ‘stront’ achterblijven. Hoe mooi zou het zijn als nu een buurt zelf de handschoen oppakt, samen met een lokale coöperatie en een deskundige ontwikkelaar.”