Categorieën

Column: Land van vele bruggen

Heel toevallig, via het sociale medium een berichtje. Een nieuw boek van de hand van Ruth Samuel Tenenholtz. De belangstelling is gewekt en wordt eigenlijk alleen maar groter, als blijkt dat het gaat om Bela Samuel Prins. Bela Samuel, een vrouw van Joodse kom af uit Nijverdal, met sterke roots in Holten. Haar moeder stamt af van de Pagrachs, waarvan velen de gruwelijke oorlogsjaren niet overleven.

In de jaren zestig zitten we in dezelfde klas van de nog piepjonge ULO school in Holten. Zij gaat haar eigen weg en ontdekt stukje bij beetje na “die vreselijke tijden” pas echt, wat er met haar familie allemaal is gebeurd. Haar vader en moeder met hun gezin overleven als enige familie in Nijverdal, de Holocaust, evenals de gedeeltelijke familie van haar oud oom uit Holten, Abraham Pagrach. Haar levenspad brengt haar via Holten naar het lyceum in Almelo en een universitaire studie in New York. Nu woont ze al decennia in Israël.

Tijdens haar zoektocht, via dagboeken en archieven, naar wat er echt gebeurd is, komt er een hele nieuwe werkelijkheid naar voren. Het boek gekocht en werkelijk in één dag verslonden. Indrukwekkend, hartverscheurend. In Israel is de Engelse versie een bestseller. Het geeft een indringend beeld van de rampzalige gebeurtenissen in die jaren. Ook een beeld van moed van jonge mensen, die zich opofferden voor hun familie.

Joodse jongens, die via Westerbork, Spanje, Amerika en uiteindelijk Engeland, ten strijde trokken tegen Nazi-Duitsland. Het is een verhaal van helden, slachtoffers en hardvochtigheid, ook van de overheid na de oorlog. Vader Samuel Prins moet een jarenlange strijd voeren, om de bezittingen van zichzelf en de familie terug te krijgen. Voor ons als dorpsgenoten, mogen we, in het boek, mee kijken met een opbloeiende liefde bij het Losse Hoes. We kijken over de schouder mee in het huis van Abraham Pagrach. Er zijn veel momenten van herkenning en verzuchting.

Kortom het geeft inzicht in de verhalen, zoals beleefd door de ogen van de schrijfster. Voor iedere Holtenaar eigenlijk een must om te lezen. Het boek, Land van vele bruggen, 190 pagina’s, is verkrijgbaar voor E 13,50, bij de boekhandel, ISBN 978-90-76272-41-2 of via uutgeverieje@gmail.com, website: www.boaken.nl.