Categorieën

Derde Jeugd Pianoconcours

Rijssen-Holten weer zeer geslaagd

Kunst en cultuur HE263

HOLTEN – Onder ruime publieke belangstelling heeft vrijdag 13 november jl. het derde Kunst&Cultuur Jeugd Pianoconcours Rijssen-Holten plaatsgevonden. De 7 kandidaten zorgden in de theaterzaal van het Kulturhus in Holten voor veel luisterplezier, het niveau van de musicerende kandidaten bleek opnieuw uitstekend.
Na afloop van elk optreden gaf de jury, bestaande uit mevrouw Mariet Broere, mevrouw Reneé van der Sluis en de heer Jaap Eilander aan elke kandidaat een kort en opbouwend commentaar.

Tijdens het juryberaad na de optredens was er opnieuw een geweldig optreden van ‘Sytze en zijn Elsman Brothers’, die een jaar eerder al met groot succes een optreden hadden verzorgd. Deze volwaardige band bestaat uit Sytze Elsman (winnaar Rising Star van 2013) op piano en basgitaar, broer Jelle op trompet, broer Douwe op drums en broer Sjouke op gitaar.  De ‘Rising Star’ van dit jaar werd Anna Stukker uit Rijssen, die met een bijzonder gevoelvolle vertolking van Oltremare van Ludovico Einaudi de anderen overtrof. De juryleden waren onder indruk van het betoverende spel van Anna, die het lange stuk geheel uit het hoofd en met een prachtige touché speelde. “Talentvol, in één woord” merkte de jury op.
De bijbehorende wisseltrofee ontving zij uit handen van Laura Troost, de winnares van verleden jaar. De jongste deelnemer, de 14 jarige Jasmijn van Rigteren uit Rijssen, behaalde de eerste prijs in de categorie lichte muziek. Met veel gevoel speelde zij I Giorni, ook van Ludovico Einaudi, dat het verdriet van een Afrikaanse stam om de dood van een neushoorn als thema heeft. De jury merkte bij de prijsuitreiking op dat Jasmijn dit verdriet in haar spel geweldig goed naar voren had laten komen.

De eerste prijs in de categorie klassieke muziek ging naar de 16-jarige Lucienne Keizer uit Rijssen, met haar vertolking van Mondschein Adagio sostenuto van Ludwig van Beethoven. De juryleden waren enthousiast over haar spel, Lucienne had hen ‘; meegenomen’in de muziek met het prachtige constante tempo, de prachtige klank en het heldere onderscheid tussen de verschillende lagen in de muziek, terwijl het toch een eenheid was.
De drie prijswinnaars gaan mèt introducé op vrijdag 27 november 2015 naar Muziekcentrum Tivoli in Utrecht. Daar vertolkt HET Symphonieorkest Jan Willem de Vriend samen met de jonge pianist Hannes Minnaar werken van Beethoven, Mozart en Tsjaikovski.
Al met al heeft dit jonge muzikale talent van de gemeente Rijssen-Holten voor een prachtige muzikale avond gezorgd.