Categorieën

Dik Wessels boeit

en inspireert ondernemers

Holtens Ondernemershus

Wessels_SITE

Door Mirjam Schreuders
HOLTEN – Dik Wessels, topondernemer in Rijssen en woonachtig in Holten, weet ondernemers op een geweldige en aansprekende manier te boeien en te inspireren. Dat bleek donderdagavond 20 augustus tijdens een zeer succesvolle bijeenkomst in het Holtens Ondernemershus. Gespreksleider Evert Jan Huizingh, voorzitter van het Holtens Ondernemershus, voerde een boeiend gesprek met Dik Wessels, die openhartig vertelde over zijn leven, zijn ervaringen met het ondernemerschap en de inzichten die hij door al die jaren heen heeft opgedaan. De meer dan 100 aanwezigen, een mix van kleine en grote ondernemers, luisterden ademloos en stelden vragen.


Van zijn jeugd in het zeer gelovige gezin in Rijssen tot de aan- en verkoop van Reggefiber: het passeerde deze avond allemaal de revue. Over zijn christelijke jeugd vertelde hij het volgende: ,,Ik werd geïnspireerd door een preek van de dominee over de gelijkenis van de talenten. Strekking daarvan was dat je als mens moet woekeren met je talenten. Dat heb ik altijd onthouden en ik wist al jong dat ondernemen en handel drijven mij in het bloed zaten. Dat heb ik in praktijk gebracht. Ik heb mijn talenten wel gebruikt.”
Dik Wessels wist deze avond zijn publiek te boeien met talloze anekdotes. Zo bekleedde de vader van Wessels ook een belangrijke rol in zijn leven. ,,Ik kreeg erkenning van mijn vader en dat is heel belangrijk voor mij geweest”, zei hij daarover. ”Op een gegeven moment had ik onenigheid met een uitvoerder. Deze man vroeg aan mijn vader: ,,Wie is nu eigenlijk de baas in dit project?” ,,Jij”, zei zijn vader. ,,Maar wat ‘ons Dik’ zegt, dat moet gebeuren.” ,,Een grotere erkenning kon ik niet krijgen.”

Intuïtie, eenvoud, focus
en eerlijkheid
Wessels is duidelijk over de factoren die belangrijk zijn voor succesvol ondernemerschap. ,,Doe wat je leuk vindt, je moet niet alles zelf willen doen, vertrouw op je intuïtie, wees eerlijk, breng eenvoud in al je beslissingen en maak keuzes.” Over de groei van zijn bedrijf zegt hij dat dit eigenlijk min of meer vanzelf gebeurde. ,,Op een gegeven moment liep Wessels Rijssen goed en ik begon me te vervelen. Toen ben ik me gaan oriënteren op het overnemen van andere bedrijven. Het eerste bedrijf dat we overnamen was Reitsma uit Drachten. En zo is het begonnen.”
Wessels vertrouwt blind op zijn intuïtie en hij drukt de aanwezige ondernemers op het hart dat ook te doen. ,,Je moet geloven in je eigen intuïtie. Je ziet dingen die je niet kunt zien en je hoort dingen die je niet kunt horen. Stel je daar voor open. Het heeft mij successen gebracht. Je moet die intuïtie natuurlijk wel ontwikkelen. Zo adviseer ik mijn dochters altijd om na iedere eerste, tweede en derde ontmoeting met een nieuw persoon meteen op te schrijven wat ze van die persoon vinden. Als daar drie keer hetzelfde beeld uitkomt, dan is de intuïtie goed.”

Lef
Een ander belangrijk aspect dat aan de orde kwam, is het feit dat je als ondernemer het lef moet hebben om mensen om je heen te verzamelen die beter zijn dan jijzelf. ,,Je kunt alleen groeien als je onderneemt met mensen die goed zijn. Zorg dus altijd dat je aanvullende kwaliteiten in de buurt hebt, want het is onmogelijk om in je eentje een bedrijf groot te maken en te houden.”

Twentse nuchterheid
De Twentse cultuur is nadrukkelijk aanwezig in het bedrijf van Wessels. ,,Nuchterheid en bescheidenheid staan bij ons hoog in het vaandel”, zegt Wessels hierover. ,,Zowel bij successen als bij tegenslagen blijven we rustig. Een goed voorbeeld is onze succesvolle deal met World Online. We hebben daar veel geld mee verdiend, maar we zijn er altijd nuchter onder gebleven. We hebben het geld gebruikt om investeringen te doen die we anders niet hadden kunnen doen. Dat heeft zeker ook bijgedragen aan de groei van het bedrijf.”

Stapje terug
Op een vraag van een van de aanwezigen of hij nog ambities voor de toekomst heeft, antwoordde hij dat hij niet zo veel meer op zijn lijstje heeft staan. ,,Alles is wel zo’n beetje voorbij gekomen in mijn leven. Ik doe langzaam een stapje terug en geef nu de kans aan de nieuwe generatie. En ik zie hier een aantal ondernemers in de zaal waarvan ik verwacht dat zij over 20 jaar op dit podium zitten om zijn of haar succesverhaal aan jonge ondernemers te vertellen.”

Enthousiaste reacties
Na afloop waren de aanwezige ondernemers unaniem enthousiast over de verhalen en de tips van Wessels. ,,Luisteren naar je intuïtie en doe wat je leuk vindt, dat is mij het meest bij gebleven”, laat zelfstandig ondernemer Annemarie Bessembinder weten. ,,Opvallend ook dat hij zo ‘gewoon’ gebleven is.” Ditmar Schelhaas van Bordan accountants & adviseurs vond het vooral ‘inspirerend en helder’. Voor Jan Peter en Anton Müller van Müller Fresh Food Logistics was het deze avond een feest der herkenning. ,,Ook wij hebben duidelijke keuzes gemaakt”, zegt Jan Peter Müller. ,,Op een gegeven moment hebben we voor koel-vries transport gekozen in plaats van het normale transport. Dan zijn er best momenten waarop je denkt, hebben we hier goed aan gedaan? Maar door te vertrouwen op je intuïtie weet je dat je de goede keuze hebt gemaakt.” ,,Ook ik heb het ondernemen van mijn vader geleerd”, vult Anton Müller aan. ,,Voor mij was de erkenning van mijn vader ook heel belangrijk.”
Foto: © Hedi Oosterkamp.