Categorieën

Holten duurzamer maken

zonnepaneel

HOLTEN – Op woensdagavond 6 maart is er in het Kulturhus een bijeenkomst voor iedereen die zich in wil zetten voor een Duurzamer Holten. Ook mensen die alleen mee willen denken zijn van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur.

Na de zonnepanelen die inmiddels op veel daken in Holten en Rijssen liggen en het Streek- en Duurzaamheidevenement in oktober vorig jaar wil Stichting Duurzaam Holten in 2013 nieuwe projecten oppakken. Het slagen van projecten hangt af van het enthousiasme en inspanning van ons als inwoners van Holten.

Voor dit jaar staan er op de Smidsbelt in april en oktober twee Streek- en Duurzaamheidevenementen gepland. Op 13 april is het thema ‘eetbaar Holten’. De organisatie wil Holtenaren stimuleren om zelf sla, boontjes, aardbeien, pompoen, kruiden, etcetera te gaan telen. Op het evenement zijn biologisch zaad en zeer veel biologisch plantjes te koop.

Van de gemeente mag tijdelijk gebruik gemaakt worden van een braakliggend stuk grond om een eetbare dorpstuin te realiseren. De Stichting Duurzaam Holten wil meer dan alleen bezig zijn met voedsel.

Het zou geweldig zijn om Holten te verlossen van zwerfvuil. Ze denken hierbij aan een samenwerking tussen omwonenden, gemeente, winkels, scholen en de stichting nederlandschoon.nl.

Een Repaircafe is een van de grote wensen van de Stichting. “Het is een plek waar je je kapotte broodrooster, strijkijzer, schop of broek samen repareert. We hopen daarmee een stuk van de wegwerpcultuur achter ons te laten. We zoeken nog een ruimte waar we dit kunnen realiseren en mensen die hun schouders onder het project willen zetten. We zullen bij de opzet gesteund worden door www.repaircafe.nl”, aldus Rob Regoort.

Na het zonnepanelenproject wil de energiegroep verder gaan met andere manieren om in Holten duurzame energie te winnen. Andere thema’s die binnen de groep leven zijn water, duurzaam ondernemen, ecologisch bouwen, permacultuur en tassenbollen.

”Verder willen wij graag een nieuwe website die beter geschikt is voor de activiteiten die wij in de komende tijd willen realiseren en begeleiden. Daarom zoeken wij iemand die dat wil maken en wil bijhouden”, aldus Frank Helmer.

Op 6 maart zal de stichting een aantal mogelijke projecten presenteren. Alle nieuwe initiatieven zijn welkom. Voor vragen: info@duurzaamholten.nl.