Categorieën

Holten in ban van oprichting vrouwelijke carnavalsvereniging

HOLTEN – Zaterdag  8 februari 2020 werd er geschiedenis geschreven in Holten. Maandenlang werd er al over gespeculeerd: “Zou het dan echt gaan gebeuren”? Het Prinsenbal van C.V. de Fienpreuvers was het moment van de waarheid. Daar werd een zorgvuldig voorbereid initiatief onthuld: C.V. de Wienpreuverinnen. Een carnavalsvereniging waar vrouwen de scepter zwaaien.  Daarmee wordt een einde gemaakt aan de jarenlange carnavalstraditie waarin mannen de hoofdrol spelen. Alhoewel, De Wienpreuverinnen zien dat anders: “Vergelijk het met een voetbalclub. Je hebt een mannenelftal en een vrouwenelftal. En in de derde helft drink je gezellig samen een biertje. Nou, dat is nou precies wat wij voor ogen hebben”, vertelt initiatiefneemster Hanneke Janssen.

Wijn je mee?
“We zijn geen concurrenten van elkaar, juist niet. We hebben voortdurend afstemming met elkaar gehad in het voortraject. Ons doel is om carnaval in Holten nog groter te maken. Daarom ook ons motto ‘Wienpreuverinnen: je kunt er geen genoeg van krijgen!’. Een motto dat misschien wat ludiek klinkt, maar wel een grotere betekenis heeft. Het staat voor verbondenheid en gezelligheid.”

33 hofdames
C.V. de Wienpreuverinnen bestaat uit 33 Holtense hofdames in de leeftijd van 18 tot 67 jaar. Een zeer gevarieerde club vrouwen die allemaal vanuit hun eigen beweegredenen in dit avontuur zijn gestapt. Een avontuur dat carnaval in Holten, dat al groots gevierd wordt, nog een extra impuls gaat geven. De Wienpreuverinnen beschikken over een eigen residentie: café Klavier, waar de wijn rijkelijk vloeit.

Lid worden?

Aansluiten bij deze vereniging is mogelijk. Iedereen kan zich aanmelden, zowel mannen als vrouwen. Leden krijgen gratis toegang bij alle activiteiten die De Wienpreuverinnen organiseren. Prins Shadow de Ridder, zijn vrouw Nanda en Adjudant Hazelnoot (zijn vrouw Gerrie is één van de hofdames) kregen tijdens het Prinsenbal alvast een lidmaatschap voor een jaar cadeau. En de Raad van Elf werd voorzien van een glaasje speciale Wienpreuverinnen-rosé, voor de schrik.