Categorieën

In het weekeinde een weersverbetering

Vrijdag bevindt het sturende lagedrukgebied zich boven Finland met een kerndruk van slechts 963 hpa. Rond het systeem wordt relatief koude polaire naar ons land getransporteerd. Daarin wordt het niet warmer dan 11 tot 12 graden. Verder vallen er enkele buien die, onder invloed van kou op hoogte, vergezeld kunnen gaan van onweer en korrelhagel. De westenwind matig tot vrij krachtig. Tijdens het weekeinde profiteert ons land van een Azoren hogedrukgebied dat zich via Frankrijk naar Polen verplaatst. Dankzij het hogedrukgebied zijn de neerslagkansen zowel zaterdag als zondag klein en neemt de zuidwesten-of zuidenwind af. Verder af en toe zon en middagtemperaturen omstreeks 13.0 graden.

Vrijdag: Trekken talrijke buien van noord naar zuid over het land. Het wordt tussen de buien door 10-11 graden, maar tijdens een felle bui zakt de temperatuur naar een graad of 6. De nadrukkelijk aanwezige (noord)westenwind maakt het guur. Landinwaarts is de wind veelal matig (4 Bft). Vrijdagavond wordt het rustiger en neemt ook de buiigheid wat af. Zaterdag: Is in de ochtend kans op een lokaal buitje. In de middag blijft het vrijwel overal droog. Er is veel bewolking en af en toe ruimte voor de zon. Het wordt een graad of 13 en er waait een zwakke tot hooguit matige zuidwestenwind. Doordat het veel minder waait dan vandaag en morgen is het zaterdagmiddag aangenaam weer voor buitenactiviteiten.

Zondag: Belooft een droge dag te worden. Er is een afwisseling van wolken en zon. Het kwik steken op 12-13 graden. De wind is overwegend matig en waait uit het zuiden tot zuidoosten. Volgende week komt de westcirculatie weer op stoom. Doordat de luchtdruk boven onder meer Biskaje hoog is, lijken storingen ons in eerste instantie voornamelijk te schampen. De temperatuur stijgt vanaf woensdag naar 15 tot 16 graden. De wind zit in de zuidwesthoek en is vanaf dinsdag vaak weer nadrukkelijk aanwezig. Goed weekend.