Categorieën

Indië herdenking in kleine kring in augustus

HOLTEN – Op 5 mei vierden Nederlanders massaal de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945. Echter was er op 5 mei 1945 in voormalig Nederlands-Indië nog geen sprake van bevrijding. De Japanse overheersing drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten. Pas op 15 augustus 1945 kwam er echt een einde aan de Tweede Wereldoorlog toen Japan capituleerde. Dit jaar is de werkgroep herdenking 15 augustus Holten wederom voornemens een kleine herdenking te organiseren op 15 augustus.

“Naar aanleiding van deelname aan een online bijeenkomst, georganiseerd door het bestuur van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, zijn er een aantal initiatieven die we onder de aandacht willen brengen”, aldus een woordvoerder.  “Een Melatikrans maken en legge.m Het doel is om 1.000 vilten bloemen te maken in Nederland, van deze bloemen zal één gezamenlijke krans gemaakt worden die op 15 augustus bij het Nationaal Monument in Den Haag wordt neergelegd. Ons idee is om samen met een groepje belangstellenden uit onze gemeente samen deze bloemen te maken.”

Ook is er het plan voor een virtueel Indisch Monument. “We zijn op zoek naar een jongere generatie betrokkenen die een bijdrage willen leveren, vanuit hun eigen belevenis verkregen, door familieverhalen. “Vanuit de Stichting wordt een landelijk virtueel Indisch Monument opgericht waarbij verhalen, foto’s en herinneringen worden samengevoegd tot een blijvend platform. “Wie mee wil doen met één of deze initiatieven of iemand weet die hierin interesse heeft, dan kunt men contact opnemen met Werkgroep Nationale Herdenking 15 augustus Holten, contacpersonen: Frederiek Wichers & Hanneke Kroon. E-mail: herdenking15augustusholten@outlook.com.