Categorieën

Kavelruil Holten-Rijssen van start

HOLTEN – De kavelruil Holten-Rijssen is gestart. Er is in het gebied veel belangstelling onder grondeigenaren voor een vrijwillige en planmatige kavelruil. Dit bleek de afgelopen weken tijdens een startbijeenkomst en enkele wenszittingen. Tijdens de startbijeenkomst werden agrariërs en andere grondeigenaren in het gebied geïnformeerd over de mogelijkheden en het proces. Wethouder Erik Wessels gaf tijdens deze bijeenkomst aan dat de landbouw belangrijk is voor de gemeente. Daarom ondersteunt de gemeente dit kavelruilproject als initiatief van de lokale agrariërs van harte. Vervolgens zijn er wenszittingen gehouden waar agrariërs hun plannen voor huiskavelvergroting, afstandsverkorting, kavelconcentratie en dergelijke konden aangeven.

Hierdoor kan men de beweidingsmogelijkheden vergroten, de CO2 en NH3-uitstoot beperken. En ook dragen ruilingen bij aan de verkeersveiligheid met de beperking van het aantal verkeersbewegingen en de lengte van de ritten. Om ruilingen op gang te krijgen is ruilgrond een voorwaarde. Een eerste resultaat van de wenszittingen is dat er ruilgrond is aangeboden. Maar is meer ruilgrond welkom. Kavelruilcoördinator Piet Dolman heeft inmiddels al meer dan 30 bedrijven en grondeigenaren gesproken. Deze gesprekken worden nu uitgewerkt en daarna wordt gestart met keukentafelgesprekken.

Wie zich nog niet heeft aangemeld maar wel ideeën heeft om de verkaveling van zijn of haar bedrijf te verbeteren of landbouwgrond wil inbrengen om het ruilproces te stimuleren kan contact opnemen met kavelruilcoördinator Piet Dolman: 06-20666105 / dolmanpiet@gmail.com. Kavelruil Holten-Rijssen wordt uitgevoerd door LTO Noord in samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten en de provincie Overijssel.