Categorieën

Klungelwerk of gebrek

aan vakmanschap

Steeds weer kijk ik met verbazing naar de ontwikkeling en de voortgang van de inrichting van het centrum van ons dorp. Zoals het “Zwartepad”, nog steeds de officiële benaming. Het is nu voorzien van een knal-gele bestrating. Wie bedenkt dat! En waarom niet daarop de benaming aangepast in bijvoorbeeld “Het Oude Zwartepad”.

Zoals de dubbele steile afstap bij het pand van de makelaar en verderop nog een keer. Blijkbaar heeft de gemeente nog nimmer gehoord van de formule voor een veilige trap, te berekenen met behulp van aan- en optrede. Voor ouderen niet echt vriendelijk en een absurde barrière voor rolstoel en rollator!

Wie bedenkt dat!

De Kalfstermansweide is één grote plak zwart asfalt met grijze betonsteen geworden met suggestie- stroken voor de voetganger, aangegeven met schoenzool afdrukken! Echt een (groene) weide! Wie bedenkt dat! En waarom niet omgedoopt tot Kalfstermansplein. Dat doet tenminste recht aan de inrichting.

Aan het begin van de Dorpsstraat, zowel bij de rotonde als bij de Kerkstraat, is een blauwe lijn aangebracht als begin van de parkeerzone, waarachter je een parkeerschijf moet gebruiken op de parkeerplaatsen. Waarom dan ook een blauwe lijn nog bij de parkeerplaatsen langs de Dorpsstraat, tegenover o.a. de “Meer dan een Boekhandel”, bij onze “Warme Bakker” en Optiek Jos?

Dat is gewoon dubbel op. Waarom?

Neen, ik spreek me niet uit over mooi of lelijk. Smaken verschillen. Maar ik vind het in het centrum van ons dorp wel een wanorde en dat alles zonder uitzicht op wanneer het nu eindelijk eens klaar is. Immers, ook de Stationsstraat ca. moet nog onderhanden worden genomen.

Daar schijnen door “groen” gescheiden rijbanen in te komen en ook nog een “parkje”, op de plaats waar Slaatje vroeger zat en het hoekhuis. En dat heeft weer te maken met het belevingspad dat er moet komen.

Wie bedenkt dat!

Afgelopen donderdag was er een commissievergadering over het belevingspad langs de Beukenlaan. En waar werd die vergadering gehouden? In Rijssen natuurlijk!

Waarom niet een zaal gehuurd bij de Biester, zodat je desnoods even naar buiten kunt om te kijken waar het over gaat. Nee hoor, dat doen we lekker in Rijssen in het gemeentehuis, want dat doen we altijd! Dat is veilig en vertrouwd! De boer op: daar doen we niet aan!

Wanneer dalen de bestuurders nu eindelijk eens af naar de burgers, de bewoners. Immers, dat zijn hun klanten en daar moet je vandaag de dag naar toe!

De tijd is voorbij dat alles wat ten gemeentehuize wordt bedacht vanzelfsprekend is voor de burger. Participatie, geachte bestuurders, is vandaag de dag een begrip, of u wilt of niet!

Ik had vroeger een directeur die dit soort handelen en uitvoeringen betitelde als “klungelwerk”, “gebrek aan vakmanschap” of soortgelijke benamingen.

Niet alleen omdat hij dit soort werk en uitvoering op zich als klungelwerk dan wel als een gebrek aan vakmanschap beschouwde, maar vooral ook omdat de opdrachtgever in alle talen zweeg over wat er ging gebeuren, het tijdpad, de afronding van de werkzaamheden etc.

En ook dat doet de gemeente Rijssen-Holten.

Gewoon zwijgen!

Want als je niets zegt, kan je ook niets verweten worden! Bah.

 

Daar ligt m.i. nog een grote taak voor het college c.q. de Holtense wethouders: informeer uw bevolking op tijd! Bijvoorbeeld: waar blijven onze dorpspomp en de Dikke Steen? Die zijn nog steeds niet terug in het centrum.

Waarom niet?

 

En dan tot slot nog die nieuwe Korhoen voor Tastoe, op enig moment onthuld door twee Rijssense wethouders, als vervanger van het gestolen exemplaar. Echt vakmanschap, kennis en kunde.

Want dat is helemaal geen Korhoen!!! Die heeft een lierstaart, zo weten wij in Holten. Dit is gewoon een ordinaire Auerhaan! Met een waaierstaart. Zoek het maar op. Die komt helemaal niet voor in Nederland! Die wil je dan toch echt niet in Holten bij je entree hebben?

Wie bedenkt dat!

En dan daarbij te weten dat het restant van de eigenlijke Korhoen (gemaakt door wijlen Kees Bos en geschonken door de firma Krekel bij het destijds gereed komen van het nieuw centrum), bestaande uit de veldkei en twee zielige pootrestjes, er nog gewoon staat, met aanbied-bordje en al! Zo ga je als gemeente toch niet om met je culturele erfenissen. Maar blijkbaar interesseert het de gemeente Rijssen Holten geen barst. Bah.

 

Sjouke de Jong