Categorieën

Koude Pasen

Vrij koud paasweekeinde, zondag nog droog. Paasmaandag buiig en slechts zo’n 8.0 graden. Op Goede Vrijdag en zaterdag wordt er onder invloed van het Atlantisch hoog, dat zich naar de Britse Eilanden en ons land verplaatst, vrij koude lucht aangevoerd. De middagtemperaturen blijven steken op 9 tot 10 graden. Het is wel droog weer en er zijn perioden met zon. Paaszondag kan de temperatuur, wanneer de wind uit het zuidwesten waait, op een iets hoger niveau uitkomen. Bovendien waarschijnlijk nog geregeld zon en droog. Paasmaandag staat, zoals het zich nu laat aanzien, in het teken buiig weer en geen hoge middagtemperaturen. ‘Smaakmaker’ is een actieve depressie boven de Noorse Zee die een trogvormig over het Noordzeegebied uitzakt.

Vrijdag zit de wind in de noordhoek. Daardoor wordt het maximaal 8-9 graden. Het waait matig tot vrij krachtig. Daardoor is het voor het gevoel nog een paar graden frisser en wanneer het bewolkt is zelfs ronduit kil. Er trekken wolkenvelden over het land, maar tussendoor zijn er ook zonnige perioden. Het blijft de hele dag droog. Zaterdag is het prima weer om buiten een wandeling te maken, want het wordt een droge dag en daarbij wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Regionaal kunnen veel stapelwolken ontstaan, waardoor het een tijdje grijs is. Er staat minder wind. Het waait matig uit het noorden.

Het wordt 10-11 graden. Zondag, eerste paasdag, lijkt het tijdelijk wat zachter te worden met maxima van 10-11 graden. Hoe zacht het precies wordt, is nog onzeker. Wanneer er een zuidenwind opsteekt kan het kwik oplopen naar 13-14 graden, maar bij een westen- of noordwestenwind wordt het hooguit 10.0 graden. Hoe zacht of fris het ook wordt, het is hoe dan ook mooi weer met flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Prima weer dus om buiten een wandelingetje te maken, of eieren te zoeken. Vanaf maandag, tweede paasdag, krijgen we met guur weer te maken. Een noordwestenwind blaast winterse buien met kans op hagel en natte sneeuw naar ons land. Daarbij komen de maxima tussen 5 en 6 graden uit.

Dat is een stuk kouder dan normaal, want temperaturen van 11-14 graden zijn begin april gebruikelijk. Er is een kleine kans, slechts 30%, dat de maxima komende week op normaal of boven normaal uitkomen. Na maandag duurt het wisselvallige koude weer voort. Tot zeker 10 april is er dagelijks kans op regen of buien (soms met een maarts karakter) en de thermometers houden het bij maximaal 8 tot 9 graden voor gezien. In de nachten koelt het soms af tot rond het vriespunt. Goed Paasweekend.