Categorieën

Lezers schrijven: Gemeente zeg ‘nee’ tegen windmolens

Wat gebeurt er veel en wat zijn er veel mensen actief bezig om te voorkomen dat we rondom Rijssen-Holten de prachtige vergezichten kwijtraken en in elke windrichting windmolens gaan zien, of landerijen volgepropt worden met zonnepanelen. Bedenk allemaal dat het blijft zoals het nu is. Prachtig, mooi, dorps, landweggetjes, harmonieus en vriendelijk.

Gelukkig is er een wet die verplicht om eerst alle daken vol te leggen, (De Zonneladder, NOVI, bepaalt door de overheid) dat hadden de gemeenteraadsleden waarschijnlijk nog niet gelezen, (gelukkig lazen wij het wel) toen ze ‘ja’ zeiden om door te gaan met windmolens, terwijl er nog nauwelijks zonnepanelen op daken van bedrijven liggen. We bedoelen niet die super bedrijven die dat allemaal al wel hebben. Ook zijn er nog heel veel particuliere daken die misschien hun steentje kunnen bijdragen.

Wat teleurstellend is, is dat er al een hele oppervlakte zonnepanelen ligt tussen Rijssen en Holten en dit volgens de regels van de Zonneladder helemaal niet zou mogen, als er geen gedegen onderzoek is geweest naar zonnepanelen op daken. Welk onderzoek heeft Rijssen-Holten hiernaar gedaan? Eerst moeten de daken vol. Een andere nieuwe wet (BBL) die op 1 januari 2022 van kracht gaat, bepaalt dat alle bedrijven hun dak zo stevig moeten maken, dat zonnepanelen er op kunnen. Dat is mooi toch?

Natuurlijk geeft dat de particulier geen vrijbrief om zelf geen actie te hoeven ondernemen. Ook wij gebruiken allemaal energie. Om samen verantwoordelijkheid te voelen voor het verbruik en opbrengst, kunnen we wat doen. Gelukkig zijn er nog veel daken vrij. Dus kunnen we nog veel meer energie opwekken in Rijssen-Holten dan nu gebeurt. Soms kan dit ook in overleg met uw energiebedrijf. Kijk YouTube: Paradijs op aarde begint in Nederland. Inkijk in ontwikkelingen, m.b.t. alternatieve opwekking en opslag, waarin Nederland op kop loopt.

Lees a.u.b. allemaal de gemeentelijke site van de krant, om te voorkomen dat er ergens een vergunning wordt verleend, aan een privépersoon of stichting om een windmolen te plaatsten, zonder dat we kunnen procederen. Ga allemaal naar de website van Tegenwind-Rijssen-Holten.nl meld je aan en volg hen ook, ook al zit je al in een andere fb-groep of appgroep, onderteken wat je kunt om op deze manier te laten merken dat er veel meer mensen betrokken zijn, dan degenen die een poos geleden het enquêteformulier invulden.

Burgemeester en wethouders en gemeenteraad, jullie zijn aan zet. Jullie kunnen “nee” zeggen tegen de windmolen plannen en gaan voor alternatieve opwekking en opslag van energie, zodat de energiebedrijven niet met pieken komen te zitten en Rijssen-Holten, zonder gedoe een voorbeeldfunctie in gaat nemen in de omgeving.

“Paradijs op aarde, start in Rijssen-Holten”.

 

Paul de Goede en Rita Beldman