Categorieën

LEZERSPOST: Koningsdag 2014 in Holten

Na meer dan 20 jaar Koninginnedag gevierd te hebben met al mijn buren (van Holtenserf west) hoopte ik dat het dit jaar anders zou gaan. Op de Smidsbelt aangekomen zag ik dat in een mooie trailer de genomineerde Holternaren stonden samen met mensen van de Oranje Vereniging en de nieuwe wethouders. Ook stond de HMV weer mooi opgesteld en helemaal klaar om een mooie aubade te verzorgen. Al snel hoorde ik om mij heen de opmerking waarom dit geheel in een trailer moest worden opgevoerd, dit kon toch veel mooier bij het oude stadhuis ?? Maar goed ,na een welkomstwoord werd mij duidelijk dat wij allemaal nieuwe liederen gingen zingen voor onze Koning met geheel nieuwe teksten en melodieën.

Als eerste het Wilhelmus,nou dat was geen probleem en de vele mensen op de smidsbelt zongen allemaal uit volle of halfvolle borst mee. Maar toen kwam het het tweede nummer was nieuw en niemand kende de tekst of de melodie en de mensen van de Oranje vereniging in de trailer wisten niet hoe snel ze de microfoon uit moesten zetten want waarschijnlijk kenden zij ook de tekst niet. Dus de HMV zette het nieuwe lied in en de mensen keken elkaar aan en niemand wist waarmee en waarneer ze moesten beginnen met zingen ,maar toen het lied bijna afgelopen was hebben we toch nog enkele regels goed gezongen.

Dit tafereel gebeurde bij alle nieuwe nummers en zelfs bij het bij iedereen bekende Lang zal ze leven ging er van alles fout omdat de HMV gewoon twee keer achter elkaar het zelfde complet speelde en nog nooit van Hij leve hoog had gehoord ? Dit moet toch echt anders. Daarom deze gedachte van een paar gewone Holtenaren die elk jaar trouw naar de aubade gaan en al meer dan 20 jaar weer zeggen dit moet anders. Dus, we hebben in Holten vele zangkoren ,wanneer er nu ieder jaar een paar leden van een koor, deze liederen in studeren en dit gezellig met enkele microfoons met de mensen meezingen zal de aubade misschien nog wel eens de leukste aubade van heel de regio kunnen worden,en kunnen de mensen van de oranje vereniging de microfoon gewoon open laten staan en gezellig meezingen.

Ik kijk nu al uit naar Koningsdag 2015.

Hans van Zon van Holtenserf West