Categorieën

LEZERSPOST: Onrust in Holten

Sinds kort ligt er een verontrustend rapport bij de Tweede Kamer over een overheid die de burger op diverse fronten in de steek heeft gelaten en meer bezig was met de regels dan met de mensen waar het over zou moeten gaan. Regels werden bewust creatief gehanteerd en eenmaal beland in handen van de overheidsinstantie (m.n. de belastingdienst) was er geen weg meer terug. Daarna werd ook nog eens alles in het werk gesteld om alles maar onder de pet te houden. De betrouwbaarheid van de overheid en de rechtspraak worden danig op de proef gesteld.

Gelukkig gaat dat in Holten beter, dachten we. Totdat er plannen verschijnen van de gemeente, waarbij een 14 meter hoog pand gaat verschijnen op de welbekende plek van de woon-winkel in het oude “Beltman” pand. Een veel te hoog pand, strak tegen de toch al bijzonder smalle Dorpsstraat, tegenover ook al een oninteressante hoog-bouw. Ziet u het al voor u? Wat een entree van het centrum. Komen daar de toeristen op af? Zullen ze foto’s gaan maken van dat prachtige nieuwe pand, waar geen plek meer is voor de zeer gewaardeerde woonwinkel?

Wat doet dat gebouw daar, vraag je je af. Mag dat wel?  Nee hoor, dat mag niet omdat het veel te hoog is. Maar het moet wel hoog worden anders kan het niet uit voor de bouwer. Dus daar weet de gemeente wel wat op. Ze passen “gewoon” het bestemmingsplan aan. Dan mag het wel weer.

Waarom doet de gemeente dat eigenlijk. De gemeente heeft er blijkbaar belang bij. Uiteindelijk gaat het, denk ik, om stukjes grond die de gemeente wel wil hebben en het gaat om een investeerder die al investerend opbrengst wil zien. Op zich niets mis met investeren.  Maar waarom niet op een andere plek ergens in het nieuwe “Encko-plan”. De ouderen, waarvoor dit bouwwerk moet zijn, kunnen echt nog wel 30 meter lopen.

Holten is een dorp en blijft een dorp. En juist dat is het aantrekkelijke voor de toerist. Wat oude pandjes, gezellig pleintje, leuke winkeltjes, mag best een beetje kneuterig. Daar komt de bezoeker op af en niet op smalle, met smakeloze hoogbouw gevulde straten.

Voor wie is dit monster-pand eigenlijk bestemd? Voor de burgers van Holten en voor de bezoekers van ons dorp? Of is het eigenlijk iets voor de gemeente omdat je er zo mooi iets mee kunt uitruilen? Waarom bestemmingsplan aanpassen voor een bouw die niet gewenst is. Waarom is destijds een maximumhoogte vastgesteld. Dat is toch niet voor niets geweest? Dat was toch juist om het dorpse karakter zoveel mogelijk te behouden. Stukje bij beetje wordt dat nu losgelaten. Dat verontrust mij. Eerst al de landelijke overheid die niet betrouwbaar meer wordt geacht. Voor wie staat onze eigen gemeenteraad eigenlijk?  Hoe betrouwbaar is onze eigen gemeente? Zijn ze er voor de Holtense burgers of voor de gemeentelijke organisatie?

Nog een verontruste burger.

 

(De naam van de schrijver  van dit stuk is bij de krant bekend)