Categorieën

Lezing over Twickel als landgoedbedrijf

HOLTEN – Heel veel mensen kennen het Twickel bij Delden om bijvoorbeeld een wandeling te maken door een prachtige omgeving. Men zal zich dan wellicht afvragen hoe zo’n mooi gebied eigenlijk in stand wordt gehouden. Oud-rentmeester Albert Schimmelpenninck werkte van 1984 tot 2017 op het familielandgoed Twickel. Op woensdag 22 mei komt hij op uitnodiging van de Stichting Kunst & Cultuur naar Holten om bezoekers kennis te laten maken met een kant van Twickel die men hoogstwaarschijnlijk nog niet kent.

“Hij vertelt niet alleen over de ontwikkeling van het landgoed tot een stichting, maar biedt u ook een inkijkje in het beheer van een zo’n omvangrijk bezit. Hoe zit het met de kosten en de opbrengsten?

Hoe gaat het met de agrarische sector en wat gebeurt er met de boerenerven nu steeds minder boeren blijven boeren? Kortom, een interessante avond over verleden, heden en toekomst van een landgoed”, aldus een woordvoerder. Aanvang van de lezing is 20.00 uur, kaarten à 10 euro (donateurs van K&C 7 euro) incl. een drankje kan men bestellen via www.kulturhusholten.nl of kopen bij het Infopunt in de hal van het Kulturhus.

Als vervolg op de lezing van Albert Schimmelpenninck over landgoed het Twickel nodigt de Stichting Kunst & Cultuur Holten een ieder uit voor een rondleiding door het Huis van Landgoed de Twickel, Twickelerlaan 7, Ambt Delden op zaterdag 15 juni, om 10.30 uur. Huis Twickel wordt gewaardeerd als een van de mooiste kastelen van Nederland. Dat geldt voor de buitenkant, maar zeker ook voor het interieur. Schilderijen, meubels, porselein en boekencollectie zijn van museale kwaliteit. Het huis is nog steeds bewoond.

”U krijgt in ruim anderhalf uur onder leiding van een gids alle hoogtepunten te zien: keukens en onderhuis, salons, appartementen, eetzaal met gedekte tafel, bibliotheek en galerijen plus toegang tot de kasteeltuinen, het park en de zomerexpositie in de Oranjerie.” De kosten bedragen 15 euro per persoon. Men kan zich opgeven via het mailadres info@kc-holten.nl, graag voor 1 juni. “Wij verzoeken u het bedrag – eveneens voor 1 juni – over te maken op NL70 RABO 0328 5676 71 tnv Stichting Kunst & Cultuur. Vervoer is op eigen gelegenheid; mocht u willen meerijden, neemt u dan contact op met een van de bestuursleden van K & C”, besluit de woordvoerder.