Categorieën

Lezing van Frederike Upmeijer over kunstenaar Edward Hopper

HOLTEN – Binnenkort is er een inspirerende lezing van Frederike Upmeijer over kunstenaar Edward Hopper in het Kulturhus Holten, op woensdag 11 december (start om 20.00 uur). De realistische schilder Edward Hopper (1882-1967) behoort tot de beroemdste Amerikaanse kunstenaars. Zijn soms nogal verontrustende oeuvre roept de nodige spanning op. Wie naar de werken van Hopper kijkt waarop mensen staan afgebeeld, voelt eenzaamheid, uitsluiting, melancholie. Datzelfde gevoel roept hij op met zijn schilderijen van alleenstaande gebouwen, vaak met gesloten ramen en een deur waar geen pad naar toe loopt.

Kenmerkend voor de stijl van Hopper is bovendien het bijzondere spel van licht en schaduw. Dat komt terug in zowel zijn interieurs als in zijn landschappen met gebouwen, zeilschepen en vuurtorens. Hoppers bekendste werk is Nighthawks, een schilderij van een nachtelijk New Yorks café, waarin een man en een vrouw zwijgend naast elkaar zitten. Kunsthistorica Frederike Upmeijer werd al vaker door de Stichting Kunst & Cultuur Holten uitgenodigd voor diverse lezingen. Ze duidt niet alleen Hoppers werk, maar vertelt u ook vol enthousiasme over zijn leven, het tijdperk waarin hij actief was en laat bovendien veel voorbeelden van zijn schilderijen zien.

Woensdag 11 december: een avond om vast te leggen in de agenda. Kaarten à 12,50 (donateurs van Kunst & Cultuur Holten 10 euro), incl. een pauzedrankje, kunt u bestellen op www.kulturhusholten.nl of vanaf een half uur voor de lezing kopen bij de Infobalie van het Kulturhus.