Categorieën

Lokaal Liberaal: Holtens hete

hangijzers: wonen en werk

Met de afgelopen carnaval maakte ik het zelf weer mee: de onderlinge band van Holtenaren is sterk. Wij zijn trots op ons mooie dorp en dragen dit – zeker bij onze eigen evenementen – graag uit. Maar willen we zorgen dat Holten niet leegloopt en ook in de toekomst een aantrekkelijk dorp blijft, dan moeten we ons hard inzetten. Voor twee knelpunten in het bijzonder: wonen en werk.

Het creëren en behouden van werkgelegenheid is topprioriteit voor Lokaal Liberaal Rijssen-Holten. Wij vinden dat de gemeente minder moet denken in belemmeringen. Meer open moet staan voor creatieve ideeën van ondernemers. Geen woud van regelgeving, maar kansen bieden. Beleid dient de huidige pijlers van onze economie – transport, bouw en recreatie- te ondersteunen. Aan de andere kant willen we een nieuw soort ondernemingen ruimte geven om zich hier te vestigen. Vooral organisaties die werkgelegenheid creëren op hbo- en wo-niveau.

In overleg met diezelfde ondernemers zien we graag dat de gemeente meer doet aan promotie van de Holterberg en omgeving. Meer inzetten op de prachtige kansen van dit unieke gebied is ook weer goed voor lokale werkgelegenheid.

Een ander heet hangijzer in Holten: wonen. We krijgen te maken met vergrijzing. Ook zit de huidige woningmarkt zit ‘op slot’. Deels door Rijksbeleid. In Holten is een tekort aan huur- en betaalbare woningen voor jongeren. Hierdoor wijken jonge mensen – noodgedwongen – uit naar andere plaatsen. De starterslening kan voorlopig helpen bij de doorstroming op de woningmarkt.  Maar de gemeente moet goed kijken naar de huidige én toekomstige opbouw van de samenleving (jong, oud, gezin…) en daar duurzaam beleid op afstemmen. Hierin kan de politiek samen met burgers zoeken naar passende oplossingen.

Nog een oproep als afsluiter. Voor jongeren is lokale politiek niet altijd interessant. Nu ‘Den Haag’ taken als werk, zorg en inkomen overdraagt naar gemeenten, is lokale politiek belangrijker dan ooit. Daarom roep ik specifiek deze groep op om te gaan stemmen. Denk aan je eigen toekomst. Maak je net als Lokaal Liberaal Rijssen-Holten sterk voor wonen en werk in Holten. Laat 19 maart je stem horen! Vragen of reacties op dit stuk? bestuur@lokaalliberaalrijssenholten.nl.

Daniël van der Sanden woont in Holten en is bestuurs- en kandidaatsraadslid bij Lokaal Liberaal Rijssen-Holten.