Categorieën

Naar de achterkant van de Holterberg

HOLTEN – Weer of geen weer, ieder jaar organiseren de Vrienden van het Hoolterpad in de herfstmaand oktober een nieuwe wandeling over onbekende voetpaden. Op zondag 20 oktober wordt men uitgenodigd te voet kennis te maken met de mooiste plekjes van de Holterberg. Dit jaar gaat de wandeling diep de Holterberg in naar verborgen plekken in het bos. ”Wandelen doe je om te wandelen, meer niet. Sinds mensenheugenis zijn voetpaden niet aangelegd, maar ontstaan als voetspoor van lopen.

De Holterberg kent veel van die paden. Wandelen is gezond, gezellig en belangrijk voor het behoud van voetpaden en de waardering voor natuur en landschap. Voetpaden horen bij het cultureel erfgoed; door te wandelen lees je de geschiedenis en de verhalen van het landschap, en de mensen die er liepen. De Vrienden van het Hoolterpad voelen zich zeer betrokken bij het behoud van deze oude paden.

Voetpaden verdienen die aandacht, want overal dreigen ze te  verdwijnen. Wandelaars horen bij het landschap, een landschap zonder voetpaden verkommert als een mens zonder geheugen”, vertelt een woordvoerder namens de organisatie. De wandelingen, die over de mooiste plekjes en de meest verborgen paadjes van de Holterberg gaan, zijn  10 of 15 kilometer lang. De wandelingen op zondag 20 oktober starten vanaf Camping De Holterberg, Reebokkenweg 8, in Holten. Starten is mogelijk van 09.00 uur tot 14.00 uur.