Categorieën

Ondernemen in Coronatijd: Vreeman Mode slaat er zich doorheen

LAREN – Uw redacteur zit aan een gezellige tafel midden in de winkel van Vreeman Mode in Laren. Onderwerp van gesprek is hoe je als ondernemer de coronacrisis ervaart. Drie jaar voor corona is Vreeman Mode van Harfsen naar Laren verhuisd. José Pakkert: “Ik was toe aan mijn laatste stap in mijn ondernemersleven. Mijn ouderlijk huis, inclusief de winkel, heb ik verkocht en verhuis met mijn winkel naar een dorp verderop. Aan de Deventerweg 2B heb ik mijn nieuwe winkel ingericht, maar ik bleef in Harfsen wonen. Vanuit Laren bedien ik klanten uit de hele regio, van Bathmen, Deventer, Holten, Laren, Gorssel, Zutphen tot Lochem. En natuurlijk de klanten uit Harfsen die geregeld in de winkel komen. Ik heb het in Laren erg naar mijn zin.”

Corona

José: “In maart 2020 trad de corona in en sindsdien heb ik nog nooit zoveel zorgen gehad en veroorzaakte het een totale paniek. Ik heb veel in mijn leven meegemaakt, maar dit bracht mij letterlijk van mijn stuk. Maar ik ging door. Elke dag ging ik positief naar de winkel. De ene dag had ik klanten en de andere dag zag ik helemaal niemand in de winkel. Op die dagen ging ik natuurlijk niet al te vrolijk naar huis. Maar elke ochtend herpakte ik me weer en ging ik vol goede moed naar mijn winkel. Want een fijne winkel vind ik het. Dit heb ik volgehouden tot december. Toen moesten alle niet-essentiële winkels hun deuren gesloten houden. Ik was die dag zo geschrokken, ik kon het niet bevatten en liep als een kip zonder kop doelloos rond. Mijn hoofd zat overvol. Ik leefde met de dag. Het ene moment ging het goed met me en het andere moment zag ik het niet meer zitten.

Wat nu?, dacht ik. Ik vroeg mezelf af: Moet ik stoppen met de winkel en een baan gaan zoeken in de zorg? Ik ben tot die dag in december al die tijd heel positief geweest, ondanks dat het geestelijk, maar ook financieel zwaar was. Mijn klanten zijn voornamelijk de oudere senioren. Veel durfden logischerwijs niet meer te komen en in de uitbraakperiodes in verzorgingstehuizen mocht ik daar niet meer langskomen. Voorheen ging ik vaak bij mensen die niet in staat waren om naar de winkel te komen met de kleding langs. Dit bied ik gratis als service aan. Maar 50% van de aankopen die bij mij worden gedaan, is omdat mensen een feestje of een bruiloft hebben en schaffen voor deze gelegenheden dan nieuwe setjes aan. Die gelegenheden zijn er voorlopig ook niet. Maar in die 11 weken dat ik volledig dicht zat, was ik blij als ik naar een paar mensen kon om kledingstukken af te leveren. Dan had ik weer even contact. Omdat ik zoveel thuis zat, ben ik veel gaan wandelen en kon ik goed nadenken over mijn toekomst en onzekerheden. Eén ding weet ik nu: de winkel is het leukste wat ik heb en ik wil nog jaren door, tot aan mijn pensioen.”

Wat gaf de doorslag om door te gaan?

José: “De lieve telefoontjes, kaartjes, bloemen, anonieme giften van trouwe klanten, vrienden, familie, de kerk, plaatselijke initiatieven, organisaties en verhuurder. Dat zoveel mensen mij hebben gesteund in deze moeilijk tijd en dat nog steeds doen, is zo hartverwarmend. Door corona komen er ook mooie initiatieven. Volgende week mogen de winkels weer open, ik kan niet wachten. Hopelijk kan ik straks weer modeshows organiseren en is alles weer ‘normaal’. Ik wil iedereen een hart onder de riem steken die het door corona moeilijk heeft en mensen die een dierbare hebben verloren. Blijf vooral allemaal gezond! Ik hoop snel weer met mijn klanten een praatje te kunnen maken. Vergeet niet naar mijn advertentie elders in deze krant te kijken, want ik heb een leuke aanbieding voor u.”

 

Vreeman Mode

Deventerweg 2B, Laren

Tel. 0573-431202