Categorieën

Oud-Holtenaar over Tonio van A.F.Th. van der Heijden

HOLTEN – Op woensdag 17 april vertelt oud-Holtenaar Jan Brands over de achtergronden van het boek Tonio van A. F. Th. van der Heijden. Brands is een kenner van het werk van de schrijver en publiceerde er verschillende keren over. De lezing vindt plaats in de Bibliotheek in het Kulturhus in Holten en begint om 20.00 uur.

In zijn voordracht laat Brands zien hoe Van der Heijden in de onlangs verschenen novelle Uitverkoren terugkijkt op zijn ‘noodzakelijke’ boek Tonio. Verder behandelt hij enkele aspecten van het verdriet dat in Tonio en in de ‘rouwboeken’ Schaduwkind van P.F. Thomése en Uit de tijd vallen van David Grossman doorklinkt. Ook komen vragen aan de orde als ‘waarom wil Van der Heijden Tonio voor alles bij zich en ‘in de wereld’ wil houden?’ En verder: Zijn elementen uit Tonio al niet in eerdere requiems van de schrijver te vinden? En waarom benadrukt Van der Heijden telkens weer dat hij als vader is mislukt?

Kaarten voor de avond zijn te reserveren via: www.bibliotheekrijssenholten.nl en aan de balie van de Bibliotheek. Leden van de Bibliotheek betalen € 4,00 en niet-leden € 6,50. Jan Brands ontwikkelde zich in voorbije jaren tot een echte Van der Heijden-kenner. Zo was hij medeauteur van Groepsportret, een boek dat lezers wegwijs maakt in Van der Heijdens romancyclus De tandeloze tijd. Verder schreef hij in de reeks ‘De School van de Literatuur’ A.F.Th. van der Heijden: Gemankeerd leven omgesmeed tot heldendicht. Momenteel werkt hij samen met de schrijver aan een bibliografie van diens werk.