Categorieën

Pensioenperikelen: Stemming

Er wordt deze dagen wat af gestemd. Waar we in Nederland stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, uitslag op het moment van schrijven nog niet bekend, is er in De Krim, ook gestemd voor aansluiting bij Rusland. Bij de laatste was de uitslag echter voorspelbaar. Aansluiting bij Rusland! Wat mij vooral verbaast is onze stemming over de ontwikkelingen in Oekraïne. De Nederlandse burger lijkt er niet koud of warm van te worden. Misschien omdat we de zomer in gaan, dan hebben we minder gas nodig. Komt wel goed? Dat wat ik heb onthouden van mijn geschiedenislessen maakt dat ik de ontwikkelingen met zorg volg. Er is in het verleden minder nodig geweest om de spreekwoordelijke pleuris te laten uitbreken.

En al blijft het uiteindelijk alleen bij het opleggen van sancties, dan zal dat in ieder geval economische gevolgen hebben, aan beide zijden. Oekraïne is geen lid van de NAVO. Het door Rusland annexeren van Oost Oekraïne, hoeft daarom nog niet direct tot nog grotere escalatie te leiden. Maar er is toenemende onrust in Letland, bezorgdheid in Polen en Estland. Het komt mijn stemming niet ten goede.

In Nederland is er in de afgelopen weken campagne gevoerd en gedebatteerd om de voorkeur van lokale kiezer te winnen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Met het uitdelen van, bijvoorbeeld, heel erg mooie ansichtkaarten is de kiezer op het hart gedrukt toch vooral te gaan stemmen. Het liefst op ‘ons’! Ook ballonnetjes, snoepjes en kaas werden ingezet. Natuurlijk waren er ook de stemadviezen uit het Haagse, waarbij met modder gooien en op de man of bevolkingsgroep spelen tot kunst verheven leek.

De uitslag is inmiddels bekend. De winnaars concluderen natuurlijk dat de juiste campagnestrategie gekozen is, de verliezers vragen zich groggy af waar het toch mis gegaan is. En dat terwijl je daar geen zinnig woord over kan zeggen. Het schijnt dat lokaal ook, en misschien wel vooral, naar ‘de kop’ gekeken wordt. Hmm, zou ik daarom niet verder dan nummer 11 op de lijst gekomen zijn? Hoe dan ook, je hebt gewoon niet alles in de hand.

En hoe is het bij jou thuis? Het is goed mogelijk dat de genoemde internationale en lokale politiek volledig aan je voorbij gaat omdat je toch vooral je eigen ‘shit’ onder het vergrootglas hebt liggen. Is er in huiselijke kring ook sprake van grensconflicten, waarbij opstandige jongeren economische sancties opgelegd krijgen of de financiële kraan dicht wordt gedraaid? Het staat het met jouw financiën, de privé begroting? Zit je nog op het pluche of moet je het mes zetten, de kaasschaaf hanteren? Wordt je pensioen geknipt of toch geïndexeerd? Geen opslag en minder toeslagen? Wordt je baan gesaneerd? Heb je eindelijk een lagere WOZ-waarde en moet je toch meer onroerend goedbelasting betalen? Of is je energievoordeel van de zachte winter al weer op aan hogere accijnzen op andere benodigdheden?

Vraag je je af: ‘Hoe krijg ik mijn geldzaken in de hand?‘ Wil je meer inzicht en overzicht? Dan kan met een beetje doe-het-zelven. Kijk maar eens op www.mijngeldzaken.nl . Een stoplicht geeft aan of je rustig kunt gaan slapen of dat actie nodig is. In de financiële zandbak kun je spelen met de toekomst. En als je aanvullend advies wilt hebben, dan kun je een adviseur kiezen, bij jou uit de buurt, of een waarvan je de kop aanstaat. Die helpt je verder, in de online advieskamer of op kantoor. Je bent altijd maar één klik verwijderd van laagdrempelig advies tegen lage kosten. En jij bepaalt of en wanneer je een adviseur inschakelt! Kijk, daar wordt je toch vrolijk van? En zonder je stemming te willen bederven, ik sta er ook tussen…