Categorieën

Programma komend jaar Holten Science bekend

HOLTEN – “Inmiddels is het programma voor het nieuwe schooljaar vastgelegd en hebben een vier fantastische sprekers zich bereid verklaard naar Holten te komen om onze schooljeugd en hun omgeving  te informeren over hun werk en ons een blik te geven in de toekomst”, vertelt Obbe Meijer namens Holten Science. “Het zullen prikkelende, stimulerende  en uitdagende bijeenkomsten worden! Via de website holtenscience.nl kunnen tickets worden gereserveerd voor deze voor iedereen gratis toegankelijke bijeenkomsten.” Het jaar wordt op 16 oktober geopend met een bijeenkomst over nanotechnologie.

“Prof. Albert van den Berg van de Universiteit Twente gaat laten zien hoe van patiënten afkomstige cellen op een microchip kunnen worden gemonteerd en hoe je dan kunt zien wat de werking van een medicijn op die cellen is. Deze “organ-on-a-chip” methode biedt de mogelijkheid vooraf te kunnen zien hoe en of een patiënt aanslaat op de aangeboden medicijnen. Met “lab-on-a-chip” kan met één druppel bloed analyses worden uitgevoerd waar anders een heel laboratorium voor nodig is. Tenslotte wordt ingegaan op de rol van kleine algjes die in staat zijn CO2 uit de atmosfeer te binden”, aldus Meijer. Een oplossing voor het klimaatprobleem? Op de bijeenkomst wordt hier op in gegaan. Op 18 december wordt door Prof. Antal van den Bosch uitgebreid ingegaan op kunstmatige intelligentie en machine learning. “Hoe werkt Siri, Alexia of hoe werkt een vertaalprogramma als Google translate? Met welke kennis moet een computersysteem gevoed worden om te leren “lezen” en te leren “spreken”.

Inmiddels is de techniek al zover, dat computers zelf bijvoorbeeld een goed leesbaar en verstaanbaar weerbericht kunnen maken. Het is de fascinerende wereld van het analyseren van grote hoeveelheden data en daaruit programma’s te maken die ons op allerlei gebied in de toekomst kunnen gaan helpen. Een meer dan eye-openende bijeenkomst over de mogelijkheden die de digitale wereld biedt.” Op 22 januari komt niemand minder dan de Nederlandse nobel prijs winnaar Prof. Ben Feringa naar Holten. Hij ontving in 2016 deze onderscheiding voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de chemie. Moleculair kleine transport systemen zijn straks in staat medicijnen precies daar af te leveren, waar de ziektehaard zich bevindt.

Voor Holten Science is het een geweldig voorrecht dat deze druk bezette wetenschapper zich bereidt verklaard heeft onze jeugd te enthousiasmeren en te informeren over hoe leuk en uitdagend wetenschap is. Het jaar sluit af op 22 april met Prof. Ewine van Dishoeck. “Haar intrigerende onderwerp gaat over ‘is of kan er leven zijn in de ruimte?’. Door studie en onderzoek te doen naar in de ruimte rond zwevende moleculen als bijvoorbeeld water of andere voor leven noodzakelijke bouwstenen, kan onderzocht worden of er wellicht leven buiten onze aarde bestaat! Een intrigerende en inspirerende bijeenkomst, die ons veel gaat vertellen over het leven!”, besluit Meijer enthousiast.