Categorieën

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht in alle woningen

HOLTEN – Rookmelders blijken al jaren mensenlevens te redden. Vanaf 22 juli wordt het in elke woning in Nederland verplicht rookmelders te hebben, dus ook in Holten. “Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Deze rook bevat veel giftige gassen. Hierdoor raak je in een diepe bewusteloosheid, vaak al binnen een paar minuten! En wist je dat als je slaapt, je niets ruikt? Je neus werkt dan niet, maar je oren werken nog wel. Rookmelders zijn daarom van levensbelang en niet alleen als je slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans je hebt om je huis veilig te verlaten”, aldus een woordvoerder van de overheid die de verplichting in zal stellen.

Het is belangrijk om rookmelders op de juiste plek in een woning op te hangen. “Hang tenminste rookmelders in de hal en op de overloop. Door deze ruimtes vlucht je bij brand. Nog beter is het om ook rookmelders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. Wil je optimale veiligheid? Hang dan rookmelders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Zo zorg je ervoor dat brand snel wordt ontdekt en jij voldoende tijd hebt om je huis veilig te verlaten.” De wettelijke verplichting zal inhouden dat er op elke verdieping tegen het plafond een rookmelder geplaatst moet zijn.

Dit moet 50 cm van een muur of hoek en vanuit de nok van het huis zijn en in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen. Nog beter is het om rookmelders in iedere slaapkamer te hebben, in de woonkamer en andere ruimtes waar men veel is, de ruimte waar de wasmachine en –droger staan (als dit niet de badkamer is) en in de keuken is het ook raadzaam een rookmelder te plaatsen. Deze dient wel zodanig geplaatst te worden dat hij niet direct in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser hangt. Lukt dit niet, dan kan een thermische melder geplaatst worden. Er wordt afgeraden een rookmelder in de badkamer te plaatsen, bij een ventilator of ventilatieopening, boven de verwarming, op tochtige plekken. Meer informatie over rookmelders in huis is te vinden op: www.rookmelders.nl.