Categorieën

Pensioenperikelen: Sterren kijken

U mag dit jaar de belastingaangifte ook na 1 april indienen, zonder boete. Geen 1 aprilgrap, maar gewoon realiteit. Maar denk niet dat de belastingdienst klantvriendelijker is geworden. Nee, de computers trokken het niet en daarom kon je niet tijdig aangifte doen of uitstel vragen. Dezelfde kwaliteit als bij de antwoorden van de belastingtelefoon, zullen we maar zeggen. Maar laten we het leuk houden.

We liggen er toch niet wakker van? Woelend in bed sterren kijken, prakkiserend of het wel goed komt? Dacht het niet. Nee, wij weten wat we willen. Daar hebben we niemand voor nodig. Wij hebben een evenwichtige kijk op alles. Dat blijkt ook uit berichten of reacties die op Twitter en Facebook verschijnen. Misschien kan een beetje begeleiding op het mentale en morele vlak toch geen kwaad.

De overval in Deurne heeft de recente reuring over criminele medelanders verder aangewakkerd. Met daarbij veel ongenuanceerde, ondoordachte reacties. Ik weet het, we leven in een vrij land. Maar houdt dat in je alles maar kunt roepen en schrijven?

We liggen er niet wakker van. Hoewel, in Holten hebben we afgelopen zondagnacht, ook dankzij mannen van Noord-Afrikaanse origine, wél even wakker gelegen. De politie had een helikopter ingezet om jacht te maken op deze lieden. Het gebrom van de rotoren was allesbehalve een slaapliedje. Ach, een nummertje van Billy Joel is erger moet je maar denken. En je kon ook mooi even sterren tellen.

Vanuit de helikopter ziet de wereld er anders uit dan wanneer je met je poten in de klei staat. Je krijgt een ander beeld en vormt andere meningen. Dat geldt ook voor de markt van financiële dienstverlening. Soms zitten daar opmerkelijke meningen tussen. Zo las ik dit weekeinde dat we de consument wat meer moeten betuttelen op het gebied van financieel advies.

Dus niet alleen pamperen, maar ook betuttelen. Tja, het zal wel. Ik loop al een tijdje mee als adviseur en mijn ervaring is dat je mensen alleen kunt helpen als ze ook geholpen willen worden. Anders krijgt het veel weg van trekken aan een dood paard. Maar wie weet, zit ik in de verkeerde helikopter, vlieg ik te laag of te hoog en zie ik het daardoor anders.

Daarom toch maar een poging. Heb je aan het eind van de maand geld over? Ga dan wat sparen of beleggen! Kom je tekort? Kijk eens waaraan je geld op gaat, want je kunt niet eeuwig tekort komen. Ga niet op vakantie, naar de kroeg, uit eten en naar theater of bioscoop. Doe gewoon wat ik je zeg en doe niet wat ik doe.

Wat is je financiële positie als je werkloos wordt, arbeidsongeschikt of, erger, als je overlijdt? Dat laatste maakt jou zorgeloos, maar voor je nabestaanden is het fijn als zij goed verzorgd achterblijven. En als je met pensioen gaat? Een gratis cursus op een houtje bijten? Denk niet dat alles in de sterren geschreven staat!

Over sterren gesproken. Als je er voor kiest om je door mij te laten betuttelen bij je financiële sores, dan zal ik je pamperen als een baby, met veel liefde. Maar het betekent ook dat je wel even met de billen bloot moet. Want dan kunnen we goed vaststellen hoeveel stront er aan de knikker is.

Bijkomend voordeel is dat het schoonvegen van de billetjes dan natuurlijk veel makkelijker gaat. En uiteindelijk is dat ook veel plezieriger dan met de broek of pamper omhoog door te lopen met die shit.