Categorieën

Tourpoule Holten al sinds 1977 een begrip

HOLTEN – Het begon allemaal in 1977 op zwembad Twenhaarsveld. Cris Warrink en Herman ten Velde (oftewel Cris en de Kuule) schepten tegen elkaar op over hun kennis van de Tour de France. Daaruit ontstond een weddenschap over wie de Tour zou winnen en zo ontstond de eerste Tourpoule in Holten. Tegenwoordig wordt deze langstlopende tourpoule van ons land (volgens insiders) georganiseerd door Voisin & Voisin, wat buurman en buurman betekent in het Frans. Jeroen Bunt en Mark Lammertink wonen bijna naast elkaar in de Verzetstraat in Holten. Beiden zijn ook actieve recreatieve wielrenners. Er wordt lekker gekoerst en natuurlijk heel veel gesproken over wielrennen.

De tourpoule in Holten is echt een verhaal apart. De deelnemers doen allemaal mee onder een bijnaam. Vrijwel iedereen in Holten heeft wel een bijnaam, heb je er geen, dan verzinnen Voisin & Voisin er eentje voor je. Meestal een Franse variant op de achternaam of iets dergelijks. Bekende Holtense coryfeeën doen mee aan de Tourpoule. Jaarlijks wordt er ook een legendarisch Tourfeest georganiseerd voor alle deelnemers. Hierbij worden de prijzen uitgereikt. Natuurlijk is er op die middag ook ruimte voor een quiz, barbecue en op het scherpst van de snede uitgevoerde fietspuzzeltocht. Het tourfeest wordt jaarlijks georganiseerd door de deelnemers aan de tourpoule die precies in het midden van het eindklassement terecht zijn gekomen. “Dit jaar heeft die club echt iets bijzonders bedacht. Vanuit Holten gaan we met de bus naar de ploegentijdrit in Brussel!”, vertelt Lammertink enthousiast.

Hoe werkt dat nou, zo’n Holtense Tourpoule?

“Onze Tourpoule bestaat uit de volgende onderdelen: Voorspel de top 25 van het eindklassement in Parijs, inclusief de eerste 3 van de Groene Trui, Bergtrui en Ploegenklassement. Deelname kost € 5,-. En er is het dagklassement: selecteer 12 renners die dagelijks punten voor je kunnen winnen. Deelname €10,-. Je maakt hier dus iedere dag kans op een geldprijs en ook kennen we hier een totaalklassement.”, legt Bunt uit. “We hebben speciaal voor de Holtense tourpoule een prachtige website gemaakt: https://voisinvoisin.jimdofree.com/

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief inschrijfformulier, tussenstanden en nog veel meer. Daarnaast zijn we ook actief op facebook, als je vrienden wordt met Voisinvoisin dan wordt je van alles op de hoogte gehouden. Mailen met vragen kan ook, naar voisinvoisintourpoule@gmail.com.” Lammertink vult aan: “Ben je niet zo digitaal. Geeft niets. Inschrijfformulieren zijn vanaf zaterdag 6 juli 14:00 uur af te halen en in te leveren bij Tourcafe ’t Keuntje. Daarnaast kunnen de formulieren ingeleverd worden in de gele brievenbus die in de tuin staat van Verzetstraat 87. Regelmatig zullen de tussenstanden gepubliceerd worden in Tourcafe ‘t Keuntje.”

Waarom meedoen?

“Het Tourfeest alleen al is voldoende reden om mee te doen. Maar daarnaast maak je dus ook dit jaar kans op mooie prijzen. Hoe meer deelnemers, hoe meer er te verdienen valt. We verbinden Holtenaren aan elkaar die elkaar normaal gesproken zelden tegenkomen. En.. bij deelname komt je naam op de Adelaarslijst waarin alle punten ooit gescoord per deelnemer bij elkaar opgeteld worden. Win je de Tourpoule, dan wordt aan jou de, door Reclamemakers Holten gemaakte, gele trui uitgereikt en wordt je naam bijgeschreven op het magische winnaarsbord waarop alle winnaars vanaf 1977 vermeld staan. En je weet wat ze zeggen: “Je bent pas een echte Holtenaar, als je de Tourpoule hebt gewonnen””, besluit Lammertink.