❮ Terug

Unieke vondst dode korhaan bij mensen in de tuin


Zeldzame vogel vliegt tegen raam op oudejaarsdag

HOLTEN – Afgelopen oudejaarsdag werd er een unieke vondst gedaan aan de Raalterweg, daar vloog een korhaan tegen een raam van de familie Lenstra. De vogel overleefde het niet en werd naar het Natuurmuseum Holterberg gebracht. Reden voor HoltenExtra om conservator Anton van Beek te verblijden met een bezoek in zijn verlaten museum.

“Victor Braunius, een echte natuurliefhebber, belde op en vertelde dat er dus een korhaan (mannelijke korhoender) tegen het raam was gevlogen aan de Raalterweg 13. Op het raam was nog een grote afdruk te zien van het vet dat de vogel op zijn veren heeft. Het voorval verbaasde me enorm omdat Korhoenders zich vooral verschansen op de heidevelden en soms op de Holterheide. Daar is ook wel eens een nestje gevonden, maar korhoenders in tuinen bij mensen, dat komt zelden voor”, vertelt Van Beek.

Dat de betreffende korhaan tegen een raam is gevlogen kan volgens Van Beek komen door het knallen op oudejaarsdag. “Drie jaar geleden is dit namelijk ook al eens gebeurd op dezelfde dag, het kan zijn dat ze dan toch wat van slag zijn en gaan zwerven en dus tegen een raam vliegen.” 

De gevonden korhaan droeg geen ring of zender en dat is zeer opmerkelijk vindt Van Beek. “Jaarlijks worden er 25 Zweedse korhoenders, zogenaamde hooglanders, uitgezet op de Holterberg en deze worden gemonitord door ze een ring of een zender te laten dragen.” Van oorsprong leven er op de Holterberg laaglanders, maar die waren dus (zo goed als) uitgestorven en daarom worden er jaarlijks hooglanders uit Zweden uitgezet. “Dus is het vreemd dat deze niets bij zich droeg, dat kan betekenen dat dit nog een echte wilde korhoender is geweest. Maar die kans schat ik heel klein hoor.”

Paul ten Den, natuurwetenschapper, heeft veren afgenomen van de korhaan en gaat de komende maanden onderzoek doen naar het DNA van het beest. “Uit dat onderzoek zullen te weten komen of het een 100% Zweedse korhaan was of dat het toch een nazaat was van de oorspronkelijke korhoender.”

Op dit moment leven er haast geen korhoenders meer op de Holterberg, ondanks het jaarlijkse uitzetten van Zweedse exemplaren. “Volgens de laatste telling waren er nog zes hanen en twaalf hennen. Dus die aantallen lopen alleen maar terug. “Dat komt vooral door de haviken die actief op de korhoenders jagen. “In de baltstijd gaan de hanen mooi pronken voor de hennen op opvallende plekken, maar dat valt niet alleen de hennen op, ook de haviken. Dus worden er regelmatig hanen te grazen genomen, dat is niet goed voor de beoogde populatie groei natuurlijk.” Maar de grootste dreiging voor de korhoender is de stikstofuitstoot. “Hierdoor zijn er minder soorten insecten op de Holterberg en juist van insecten leven de jonge korhoenders als ze net uit het ei komen. Maar als die insecten er niet zijn, overleven de jongen de eerste weken al niet.”

De overleden korhaan ligt momenteel nog in de vriezer in het Natuurmuseum, maar gaat binnenkort naar de preparateur. “De preparateur haalt de maag- en kropinhoud eruit en deze worden nog onderzocht om te kijken wat de korhaan gegeten heeft. Daar worden namelijk ook studies naar gedaan. Als de korhaan helemaal klaar is en mooie geprepareerd, dan krijgt hij een mooie prominente plek in het museum hier.” Daarvoor zullen bezoekers nog wel even moeten wachten want het museum is nog wel even gesloten verwacht Van Beek. “We moeten even kijken wanneer de lockdown wordt versoepeld, maar ik verwacht dat musea nog wel even dicht blijven. Maar ik kan alle Holtenaren vast beloven dat bij de heropening deze korhaan hier te bezichtigen is. Dus komt allen tegen die tijd”, besluit hij enthousiast.

Maart 2024
MA DI WO DO VR ZA ZO

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

11

11

12

12

13

13

14

14

15

15

16

16

17

17

18

18

19

19

20

20

21

21

22

22

23

23

24

24

25

25

26

26

27

27

28

28

29

29

30

30

31

31

Vorige

Volgende