Categorieën

Voor de allerlaatste keer naar de Bosschool

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ESPELO –  Dit jaar 113 Jaar geleden is de Bosschool aan de Raalterweg 44 in Espelo opgericht. Vele opa’s, oma’s en ouders hebben hier net als de huidige leerlingen hun basisschool doorlopen. Nu, in het schooljaar 2014/2015, komt er helaas een einde aan al deze mooie jaren. De school kende diverse ontwikkelingen door de jaren heen waaronder veel verschillende directies en leerkrachten die werkzaam zijn geweest op de Bosschool. Een ieder die op de Bosschool heeft gewerkt spreekt vol lof over de behulpzame ouders.

Hierbij denkend aan iedereen die een steentje heeft bijgedragen, zoals ouderraad, medezeggenschapsraad, biebmoeders, leesmoeders, tuinouders, schoolkrantouders en iedereen die hier nog vergeten is. Allen hebben de Bosschool gemaakt tot dat wat de school nu is. Het is nog maar drie jaar geleden dat gestart werd met een nieuw traject voor natuur en techniek. Er ontstond, met veel hulp uit allerlei hoeken, een prachtige moestuin.

Ouders, leerlingen en leerkrachten gingen aan de slag met diverse planten en zaadjes, waarna op school de producten uit de moestuin samen gekookt en opgegeten werden en diverse malen ook producten op school verkocht werden. Het lerarenteam had deze ontwikkeling nog graag jarenlang willen voortzetten. Helaas is dit niet meer mogelijk. Om deze herinneringen levend te houden hebben de leerkrachten voor ieder kind een mooi afscheidscadeau in de vorm van een Bosschoolfotoboekje met dvd zodat er nog vele jaren kan worden teruggekeken op de fijne tijd op de Bosschool.

Donderdagavond 2 juli was de afscheidsavond van de Bosschool. Via Facebook, nieuwsbrief en regionale kranten waren belangstellenden uitgenodigd om vanaf 20.30 uur de avond bij te wonen en voor de allerlaatste keer deze monumentale 113-jaar oude school van binnen en buiten te bekijken. Na het eerste deel van de avond waar de kinderen met hun familie en de leerkrachten afscheid van elkaar hadden genomen met veel cadeaus en knuffels, was de rest van de avond voor overige belangstellenden uit Espelo en daarbuiten.

Veel oud-leerlingen en oud-leerkrachten namen deze gelegenheid om voor het laatst op het schoolplein en in de lokalen bij te praten over vroeger tijden. Het meestershuis, het bos achter de school en het fietsenhok, alles bracht weer herinneringen naar boven waar deze avond in gemoedelijke sfeer nog lang over doorgepraat werd. Vrijdag 3 juli was dan echt de allerlaatste schooldag voor de kinderen van de Bosschool in Espelo.

Deze laatste week was op maandag gestart met de juffen- en meesterdag waarna de kinderen de rest van de week druk in de weer zijn geweest met hamers en spijkers om aan het houtdorp te bouwen. Dit houtdorp is nu al een paar jaar een geweldige afsluiting van een schooljaar op de Bosschool. In het teken van natuur en techniek worden alle leerlingen verdeeld in groepen en maken een aantal bouwwerken van pallets en andere houtdelen.

Op de laatste dag sluiten de leerkrachten af met de bekendmaking van de winnende groep waarbij niet alleen het mooiste bouwwerk telt maar ook de mate van samenwerking en hoe goed de kinderen hun werkterrein op orde hebben houden. Dit jaar was de laatste dag natuurlijk een bijzondere dag. Na bekendmaking van het winnende team, was het tijd om afscheid van elkaar te nemen. Ouders, leerkrachtenen kinderen waren bedroefd om het feit dat de school nu definitief gaat. Hoewel voor de kinderen de zomervakantie voor de deur stond, was ook het besef dat dit hun laatste dag op de Bosschool was.