Categorieën

Weekend Weersverwachting

Overgang naar zonnig, maar schraal maartweer. Vanaf vrijdag bepaalt een krachtig luchtdrukmaximum, dat zich noord van Schotland langs naar Scandinavië verplaatst, het weerbeeld. De druk in de kern loopt zaterdag boven Zuid-Noorwegen op naar 1042 hPa.

Onder invloed van het hoog komt er een oostelijke stroming op gang (vrijdag een noordoostenwind) waarmee droge, maar koude continentale lucht wordt aangevoerd. De temperatuur zakt naar waarden beneden normaal (ensemblegemiddelde blijft zondag en maandag op circa 8 graden steken). In het weekend draait de wind naar het oosten en wordt nog droge en nog iets koudere lucht naar ons land geblazen. Vrijdag is er vrij veel bewolking ook blijft het droog. In de loop van de middag breekt vanuit het noorden de zon door. Met 8-9 graden is de maximumtemperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Er staat een overwegend matige noordoostenwind. Zaterdag schijnt de zon volop. In de middag kunnen landinwaarts tijdelijk wat stapelwolken tot ontwikkeling komen, maar het blijft droog. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. De temperatuur stijgt naar 8-9 graden. Door de stevige wind voelt het koud en schraal aan. De gevoelstemperatuur ligt tussen 2 en 5 graden. In de nacht naar zondag is het helder en koud. Bij een matige tot krachtige oostenwind daalt de temperatuur op veel plaatsen tot onder nul. Landinwaarts gaat het 2 tot 3 graden vriezen. Zondag maakt de zon overuren aan een strakblauwe lucht. De oostenwind is matig tot vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 8 tot 10 graden, maar voor het gevoel is het weer stukken kouder.

De rest van de week schijnt de zon flink. Pas later in de week verschijnen er weer stapelwolken. Het blijft voorlopig droog en er waait een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind. De temperatuur is normaal voor de tijd van het jaar en stijgt dagelijks naar 9-12 graden. In de nachten vriest het over het algemeen licht. Blijf gezond. Goed Weekend.

 

Weerman, Freddie Paalman