Categorieën

Weekend Weersverwachting

Tijdens het weekeinde aangenamere temperaturen. Lange termijn: waarschijnlijk een zomers Hemelvaartsweekeinde. Tijdens het weekeinde wordt met een westelijke stroming minder koude en iets vochtigere oceaanlucht aangevoerd. Dat betekent geen nachtvorst meer en zondagmiddag maxima tot circa 18 graden. Het weerbeeld kenmerkt zich door perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden. De neerslagkansen zijn klein. Vrijdag is er een mix van zon en wolken. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten tot noorden. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 13-14 graden. In de nacht naar zaterdag is er een mix van wolken en opklaringen. Het blijft droog en het koelt weer flink af.

De minima liggen tussen 2 en 3 graden en lokaal kan het kwik dalen tot iets onder nul. Aan de grond gaat het weer op meerdere plaatsen vriezen. Zaterdag zijn er perioden met zon, maar ook enkele wolkenvelden. De wind heeft de noordhoek verlaten en waait matig uit het westen. De temperatuur is hoger en stijgt naar 15.0 a 16.0 graden. Zondag wordt een fraaie dag met flink wat zonneschijn. Landinwaarts komen stapelwolken tot ontwikkeling, maar het blijft overal droog. De wind waait matig uit het westen en het wordt overal weer wat warmer. Het kwik stijgt naar 19.0 graden. Let wel op de zonkracht als je tussen 12 en 15 uur van de zon wilt genieten, want die is hoog. De UV-index is 6 a 7.

Dat betekent dat de onbeschermde (lichte) huid na 10-15 minuten kan verbranden. Na het weekeinde breidt het Azorenhoog zich over het Noordzeegebied uit. In de loop van de week wordt boven onze omgeving een apart hogedrukfiliaal verwacht dat zich later naar Scandinavië gaat uitbreiden. Daardoor voltrekt zich een overgang naar droog en zonnig weer. De temperatuur gaat ondertussen gestaag omhoog. Vanaf dinsdag zijn al temperaturen van omstreeks 20 a 21 graden mogelijk: in het Hemelvaartsweekeinde gaat mei op de zomerse toer met maxima boven 25 graden.

 

Geniet van het weekend!

Freddie Paalman