Categorieën

Weekend Weersverwachting

Vrijdag maxima tussen 32 en 33 graden. In het weekeinde minder warm en kans op regen- en onweersbuien. Vrijdag worden, aan de voorzijde van een thermische vore, de hoogste temperaturen bereikt. Op veel plaatsen zijn maxima tussen 31-32, lokaal 33 graden mogelijk. Verder is het nog vrij zonnig, maar tegen en tijdens de avond neemt van het zuidwesten uit de kans op een onweersbui toe. Zaterdag trekt in de nacht een zwak koufront over: overdag bereikt een meer complexe ‘frontale structuur’ onze omgeving. Daardoor kans op enkele regen- en onweersbuien. Het wordt nog wel zo’n 25 graden. Verder gaat de wind uit het zuidwesten waaien.

Op zondag en maandag bepaalt een depressie bij Schotland het weerbeeld. Doordat de atmosferische bovenkamer flink afkoelt (500 hPa -22º) wordt de aangevoerde polaire lucht tamelijk onstabiel. Dat proces loopt uit op regen- en onweersbuien. De middagtemperaturen gaan verder naar beneden. Vrijdag wordt de heetste dag. Het overal tropisch met 32.0 graden. De lucht is vochtiger dan de voorgaande dagen en daardoor voelt de hitte benauwd aan. Het weerbeeld laat veel zon zien, maar ook enkele sluierwolken en stapelwolken. De dag verloopt grotendeels droog, maar in de loop van de middag en avond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en stijgt de kans op een regen- of onweersbui.

De wind is aanvankelijk zuidoostelijk en kan in de loop van de dag naar het zuiden tot zuidwesten draaien. Zaterdag wordt het nog behoorlijk warm met 25-26 graden. Er is veel bewolking en er trekken buien over het land. In de middag juist voor het noorden en oosten. Vanuit het westen breekt in de middag de zon door, maar een bui blijft mogelijk. Er waait een matige zuidwestenwind. Zondag is het beduidend minder warm. De maxima komt tussen 20-21 graden uit en daarbij is een enkele bui nog mogelijk. De luchtvochtigheid is lager dan op zaterdag en dat betekent dat het voor het gevoel merkbaar koeler is.

Na het weekend is het in eerste instantie aangenaam weer met maxima van een graad of 22. Daarbij schijnt de zon regelmatig en blijft het meestal droog. De kans op een normaler weertype met temperaturen tussen 20 en 25 graden lijkt nu groter. Daarbij zijn er zonnige perioden, maar ook wolken. Op de lange termijn lijkt dit weertype aan te houden. Fijn weekend.