Categorieën

Weekend Weersverwachting

Weekeinde verloopt overwegend droog met iets meer zon en in de nacht en ochtend lichte vorst. Volgende week een duidelijke verzachting en stijgende regenkansen. In het weekeinde wordt een uitloper van een hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland over onze streken uitgerold. Dankzij deze ontwikkeling zijn de neerslagkansen klein en laat de zon zich iets vaker zien. Tijdens de nachten gaat het enkele graden vriezen.

Vrijdag neemt de neerslag overdag steeds verder af en wordt het op veel plaatsen overwegend droog. Enkele buien blijven verspreid over het land nog wel mogelijk. De maximumtemperatuur komt uit op 2 tot 3 graden. Het weerbeeld laat aanvankelijk veel bewolking zien, maar geleidelijk kan de zon doorbreken. De wind is noordelijk en zwak tot matig van kracht. In de nacht naar zaterdag kan het opklaren en wanneer het opklaart koelt het gelijk flink af. Tijdens opklaringen daalt het kwik naar -2 tot -3 graden. Daardoor is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Ook is kans op mist. Wanneer het bewolkt blijft ligt de temperatuur 1 à 2 graden boven het vriespunt.

Zaterdag kan het regionaal grijs en mistig zijn en deze mist is mogelijk hardnekkig. Verder laat het weerbeeld wolkenvelden en zonnige momenten zien. Het blijft waarschijnlijk droog. De maxima komen uit op 2-3 graden en daarmee blijft het koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin januari 5-7 graden. Als het langere tijd mistig blijft, ligt de temperatuur rond het vriespunt. De wind komt uit het noordoosten en is zwak. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag kan het net als de voorgaande nacht regionaal opklaren en flink afkoelen. De temperatuur daalt naar -3 graden.

Lokaal kan het matig vriezen met minima tot -5 graden. De kans op gladheid is kleiner dan in de nacht van vrijdag op zaterdag, omdat veel wegen zaterdag overdag zijn opgedroogd. Regionaal kan mist ontstaan. Ook zondag is er kans op hardnekkige mist, maar ook kan de zon doorbreken. Aanvankelijk is het rustig weer met weinig wind, maar in de loop van de dag neemt de wind toe. Na een koude nacht met tijdens opklaringen een aantal graden vorst, loopt het kwik overdag op naar 2 tot 3 graden.

Volgende week verplaatst het Atlantisch hoog zich naar het Iberisch schiereiland. Aan de noordflank komt een enigszins meanderende westelijke tot zuidwestelijke stroming op gang. Daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De operationele uitvoer zinspeelt op maxima tot 7 of 8 graden op dinsdag en woensdag. Bovendien bereiken frontale uitlopers van depressies, die over het noordelijk deel van de Oceaan naar Scandinavië trekken, dikwijls regen. Vooral dinsdag en woensdag (12-13 januari) is de kans op regen vrij groot. Een goed en gezond 2021. Goed weekend.